Буроголовая гаичка: харчування, розмноження пухляка, зовнішній вигляд птиці

буроголовая гаичкиГаїчка-пухляк (Parus montanus) або по-іншому пухляк - називають синицю невеликого розміру, переважно мешкає в лісах Азії і Європи. Цей вид вперше описав швейцарський натураліст Томас Корнад фон Балденштейн. Раніше більшість авторів розглядало гаичек як підрід Poecile, що відноситься до більш великого роду синиць (Parus). Латинська назва Parus montanus широко використовується у всьому світі. Однак, зовсім недавно вчені на основі генетичних аналізів з`ясували, що птах має лише віддалене спорідненість

з іншими синицями. Тому американські орнітологи вимагають повернути колишню назву птиці, яке на латинській мові звучить як Poecile montanus.

відмінні ознаки

Відмітною ознакою від чорноголової гаички є перевагу цього виду птиці проживати в хвойних лісах. У зв`язку з цим синиці гаички найчастіше зустрічається в північних широтах. Для свого місця проживання буроголовая гаички вибирають глухі ліси, зарослі береги річок і інші місця, віддалені від людей. Незважаючи на це, пухляк відчувають до людини великий інтерес і вважають за краще поласувати залишками людської їжі. Цей вид синиць веде осілий спосіб життя.

гаичка пухлякУ раціон буроголовая гаички входить як рослинна їжа у вигляді насіння рослин, так і тваринна у вигляді личинок і безхребетних комах. Гніздитися ця пташка невисоко над землею. Місцем для гніздування воліє стовбури неживих дерев. Пора року для висиджування яєць цього виду - квітень-травень. Дупло гаичка вискубує сама за допомогою дзьоба, але також не проти використовувати і готове житло інших птахів. В гнізді цього птаха можна знайти від 5 до 9 яєць білого кольору в червону цяточку.

Цей вид є одним з найпоширеніших серед всього роду, трохи поступаючись великий синиці. Назва пухляк птах отримала завдяки тому, що в холодну пору року вона розпушується і стає більш об`ємною за розмірами.

Як виглядає буроголовая гаичка?

Цей вид птахів має непоказне оперення сірувато-бурого забарвлення. Велика голова розташована на короткій шиї. птах має невеликий розмір, але міцну статуру. Верхня частина голови, а також потилицю має оперення чорного кольору. Цей колір від потилиці заходить далеко на передню область спини. Інша частина спини, крила, а також плечі, область попереку і надхвостье пофарбовані в буро-сірий колір. Щоки білуватого кольору.

Бока в області шиї також світлі, але з відтінком охри. На передній частині горла є мітка у вигляді великого чорного плями. Нижня частина птиці має біло-сіре оперення, з відтінком кольору охра з боків і в області подхвостья. Характерний для цих птахів дзьоб має бурий колір. Лапки цього птаха темно-сірого кольору.

Гаїчка-пухляк часто можна сплутати з чорноголової. Відмітною ознакою буроголовая синиці є чорна шапочка, що заходить на спину матового, а не блискучого кольору. Завдяки великому чорному плямі і смужці сірого кольору в області махових пір`їн її також можна відрізнити від чорноголової гаички.

Спів буроголовая гаички

Важливою відмінною рисою також є вокализация птиці. На відміну від чорноголової гаички, буроголовая має більш убогий репертуар. У запасі у птиці всього 3 типу пісень:

  1. У гаички всього три види пісеньдемонстративна - цей тип співу використовується для того, щоб привернути увагу протилежної особини. Звуки, характерні для демонстративної пісні - це набір похмурого, розміреного свисту, такого як «тьі-тьі» або «тії-тії», видаваного на одній висоті або з підвищенням тональності всього на одну ноту. Свист різниться в залежності від виду популяцій. Для гірських, на відміну від рівнинних популяцій, характерно більш м`яке і тривалий звучання, яке може складатися до семи складів. Таке спів можна почути на протязі всього року, але найбільш активним для цього вважається період з початку лютого і до кінця травня, а також друга половина літа;
  2. територіальна - така пісня використовується для маркування області гніздування. Для пісні характерно тихе булькаючі цвірінькання, і її частіше виконують самці, ніж самки;
  3. дзюркотлива - деякі орнітологи також виділяють ще пісню, яку виконують представники чоловічої статі для залучення самок. У такій пісні можна почути високі склади, такі як «ци-ци-ци», які змінюють грубіші «джее-джее».

розмноження

Сезоном для розмноження буроголових гаичек вважається період з квітня по травень. У липні з`являються птиці, вже готові до польотів. Свою пару ці птахи знаходять собі вже в перший рік життя, переважно в зимовий період, і живуть таким складом до тих пір, поки один з партнерів не гине.

У період залицяння можна побачити, як самець бігає за самкою, при цьому обидві статі роблять трусить руху крилами, а також вигинають тіло. Перед тим як злучитися, самець підносить представниці жіночої статі корм і в цей час співає свою дзюркотливу пісню.

устаткування гнізда

Початок періоду гніздуванняГніздяться ці птахи переважно на одній ділянці, який охороняється на протязі всього року. Гніздо, як вже було описано вище, створюється на невеликій висоті до 3 метрів і обладнується в стовбурах мертвого дерева або пня таких дерев, як береза, осика або модрина. Вискубує поглиблення для дупла пухляк сам або використовує готове після інших птахів. Іноді в якості дупла буроголовая гаички використовують гнізда білок.

Обладнає і облаштовує гніздо самки гаичек. цей процес тривалий і займає від 4 днів до 2 тижнів. Якщо цьому передують несприятливі умови, процес будівництва гнізда затягується до 24-25 днів. За розмірами гніздо в глибину у цих птахів одно 10-20 см, а діаметр досягає 2,5 3,5 см. Інші синиці найчастіше вистилають внутрішню частину за допомогою моху. Буроголовая гаички для цих цілей зазвичай використовують бересту, невеликі шматочки кори, луб у вигляді смужок, а також шерсть і пір`я невеликого розміру, і лише іноді застосовують в будівництві мох.

Яйця і пташенята

пташеня годуєтьсяПісля того як будівництво було завершено, гаички відпочивають до 5 днів, а потім з моменту кладки першого яйця продовжують вистилати гніздо м`якими матеріалами. В результаті цього, коли самка починає висиджувати яйця, гніздо повністю вистелено підстилкою. Буроголовая гаичка відкладає яйця білого кольору в кількості від 5 до 9 штук. Відмінною рисою яєць є червоні цяточки і крапочки, що посилюються ближче до тупого кінця. Процес висиджування яєць триває близько 2 тижнів. Поки самка готує яйця до вилуплення, самець охороняє її і прилеглу до гнізда територію, а також піклується про харчування. У рідкісних випадках самка, не чекаючи самця, сама відправляється на пошуки корму.

Пташенята з`являються в повному обсязі одночасно, а окремо. Цей процес може зайняти 2-3 діб. Для новонароджених пташенят характерний рідкісний пух буро-сірого кольору, який покриває невеликі ділянки голови і спини. Відрізняються пташенята і жовтим або жовто-коричневим відтінком порожнини дзьоба.

Харчування пташенят здійснюють обидва партнери і приносять їжу до 300 разів на добу. У нічний час доби, а також в холодну погоду самка обігріває пташенят своїм тілом і не відлучається ні на хвилину. Уже через 17-20 діб після вилуплення пташенята здатні літати, але ще не вміють самі себе добувати їжу, тому їх життя я жодного разу ще повністю залежить від батьків.

У період з середини липня зміцнілі пташенята приєднуються до своїх батьків і інших птахів, утворюючи зграйки. Іноді в стайках присутні і інші види птахів, такі як жовтоголові корольки і повзики. Таким складом вони кочують з місця на місце, аж до глибокої зими.

У зимову пору року в зграях існує ієрархічна влада, при якій самці ставлять себе вище самок, а старі пари птахів домінують над молодими гаички. Цей вид птахів найчастіше проживає на одній і тій же території, в окремих випадках змінюючи місце розташування в радіусі не більше 5 км.

харчування птахів

  • У зимову пору року раціон птиці складається з рослинної їжі у вигляді насіння ялівцю, сосни, а також їли. Одна четверта всього раціону складає їжа тваринного походження у вигляді заснули комах, яких гаичка активно добуває зі схронів дерев і хвої.
  • У літню пору року раціон складається наполовину з рослинної їжі у вигляді плодів і ягід і тваринного походження у вигляді личинок і комах.

Молоді птахи в основному харчуються павуками, личинками пильщика, а також маленькими гусеницями майбутніх метеликів. Потім в свій раціон молоді гаички додають їжу рослинного походження.

У дорослих особин раціон більше різноманітний, і в їжу тваринного походження входять:

  • метелики на всіх стадіях розвитку;
  • павучки дрібного розміру;
  • невеликі жуки, переважно довгоносик;
  • перетинчастокрилі комахи, такі як оси і бджоли;
  • двокрилі комахи: мухи, мошки, а також комарі;
  • сітчастокрилі комахи;
  • коники;
  • дощові черв`яки;
  • равлик;
  • кліщі.

У рослинну їжу входять:

  • зернові культури, такі як овес, кукурудза та інші;
  • насіння, а також плоди таких рослин, як лопух, кінський щавель, волошка і інші;
  • насіння і плоди таких дерев, як береза ​​і вільха;
  • ягоди чагарників і дерев таких, як чорниця, горобина, журавлина, брусниця.

Харчуються пухляк в середньому і нижньому ярусі лісу, а на землю опускаються в рідкісних випадках. Ці птахи люблять висіти вниз головою, на тонких прутиків, в такому стані їх часто можна зустріти в лісі або інший середовищі існування.

Запаси буроголовая гаички

Пухляк - дуже запасливі птиці. Запасати їжу на зиму птахи починають влітку і восени. Іноді знайдену їжу буроголовая гаички ховають і взимку. Молоді особини починають збір запасів вже в липні.

Гаичка з гусеницеюМісця, де зберігаються запаси гаичек, можуть бути найрізноманітнішими. Найчастіше птахи ховають їжу в стовбурах дерев, а також на кущах і пнях. Щоб запаси ніхто не виявив, пухляк прикривають їх шматочками кори. Всього за одну добу ця невелика пташка може спорудити до 2 тис. Таких схованок з їжею.

Ці птахи часто забувають місця, де був схований корм, і знаходять деяку їжу абсолютно випадково. Деякі запаси реалізуються відразу після їх спорудження, а деякі переховуються знову. Завдяки цим діям їжа розподіляється по всій території рівномірно. Крім буроголових гаєчок, ці запаси використовують і інші птахи.

Тривалість життя

У дикій природі така пташка живе від 2 до 3 років. За словами орнітологів, в рідкісних випадках цей вид птаха може жити до 9 років.

Споделете в социалните мрежи: