Хохуля - опис і фото, де мешкає тварина

Хохуля - дивовижне тваринаДо числа рідкісних і дивовижних тварин можна віднести хохулі. Звірятко живе на планеті Земля вже більше 30 мільйонів років. Російська хохуля в даний час внесена до Червоної книги Росії, оскільки вид знаходиться на межі вимирання. Що це за тварина, як виглядає, де живе вихухоль, ми дізнаємося зі статті.

Опис і фото хохулі

Звірятко відноситься до розряду ссавців сімейства кротячих і до загону комахоїдних. У дикій природі існує два види хохуль:

  • російська;
  • пиренейская.

Зовнішній вигляд звірка хохуляУ народі звірка також називають водяним кротом, оскільки тварина має здатність прекрасно плавати і пірнати, проривати довгі тунелі-нори в землі. На фото, видно, що у звірка цікавий зовнішній вигляд. Дивлячись на хохулі відразу можна визначити, що він має відношення до водного середовища проживання.

Довжина тіла тварини досягає в довжину 18-22 см. Маса звірка може доходити до 520 гр. Хвіст хохулі має таку ж довжину, як і його тіло і повністю покритий роговими лусочками. Верх хвоста покритий також щетинистий волосками, що створюють кіль. Цим звірок нагадує птахів, але тільки у птахів кілем служить особливий грудний відділ. Найменший діаметр хвіст має біля основи і на самому початку у нього грушоподібне потовщення. У цій зоні хвоста знаходяться специфічні залози. Донизу йдуть потовщення і в них багато отворів, через них виходить маслянистий мускус специфічного аромату. Відразу після потовщення хвіст з обох сторін сильно звужується.

У хохулі вузька витягнута мордочка з подовженим носом (хоботом), оснащеним спеціальним клапаном. Під час занурення в воду клапани закривають ніздрі. У звірка довгі і дуже чутливі вібріси. У хохулі короткі кінцівки, причому задні лапи набагато більшими передніх. П`ятипалі кінцівки оснащені перетинками, які охоплюють лапи до самих кігтів. Кігті мають довгу і майже пряму форму. Краї лап покривають жорсткі волосся і допомагають збільшити площу зіткнення з водним середовищем.

На фото добре видно, що у хохулі густий і оксамитовий хутро. З боків і на спині хутро має темно-коричневий колір, а також може бути темно-сірим по окрасу. Набагато світліше нижня частина мордочки звірка, а також його живіт і шия. Ці частини тіла мають світло-сірий або брудно-білий відтінок. Хутро має властивість відмінно утримувати повітря, що допомагає хохулі не мерзнуть в суворі зимові дні. Звірятко має слабким зором, тому орієнтується завдяки чудовому дотику і нюху.

Навколишнє середовище, спосіб життя

Російська хохуля значно більшими піренейській і мешкає цей вид в основному в басейнах багатьох великих річок:

  • Дон;
  • Дніпро;
  • Волга.

Звірятко хухоль на виглядЗвірятко також водиться на Південному Уралі і в Північній частині Казахстану. Він зустрічається на території Білорусі і Литви. Піренейський хохуля живе поблизу Піренейських гір, в районі кордону між Іспанією і Францією, а також в деяких районах Португалії. Улюблені місця для проживання - озера і гірські річки.

Звірятко веде спосіб життя напівводяний, і найбільш приємним місцем для проживання вважаються замкнуті заплавні водойми. Зазвичай це водойми з площею до 1 га і глибиною до 5 метрів. Тварина воліє також, щоб поблизу були сухі ділянки з невисокими стрімкими берегами. Йому подобається велика кількість водної рослинності.

Тварина більшу частину життя проживає в норі тільки з єдиним виходом. Він ховається під водою, а його найбільша частина ходу розташована над рівнем води йде майже горизонтально на 3 метри. Тунель обладнаний декількома розширеними камерами. Коли навесні починається весняний паводок, звір залишає свою нору, через води. Живе на плаваючих деревах, в настилах з листя і гілок. Також вони можуть обладнати неглибоку нірку в затопленому місці для тимчасового проживання.

З настанням літа хохулі проживають в основному поодинці, рідко парами і сім`ями. У холодну пору року в 1 норі може проживати до 12-13 особин, причому будь-якої статі і віку. Кожен звір відвідує тимчасові норки, вони розташовуються одна від одної через 20-30 метрів. Таку відстань хохуля може прорити під землею всього за 1 хвилину. Під водою тварина проводить трохи часу, максимально в водної товщі він може перебувати до 4 -7 хвилин.

Під водою в донної траншеї хохуля видихає повітря, набраний в свої легені у вигляді бульбашок. Вони потім виходять через поверхню води, а також через хутро звірка. У зимовий час бульбашки утворюють в товщі льоду порожнечі різної величини. Вони в районі траншеї стають пористими і крихкими.

Бульбашки повітря над донною траншеєю дуже привабливі для молюсків і п`явок. Їм подобається мускусний запах в області траншеї, куди жертви самі підтягуються. Звірятко вважається дуже працьовитим, оскільки будує для проживання не одну нірку. В одній з них він живе постійно, а в тимчасових нірках обсихає після занурення в воду і відпочиває. В основній норі для гніздування дно вислано листям і травою. Тривалість життя хохуль становить близько 5 років.

Харчування і розмноження

Звірятко відрізняється хорошим апетитом і незважаючи на свої невеликі розміри багато їсть. Вважається, що він найбільший комахоїдний представник на планеті. В основному хохуля харчується:

  • личинками комах;
  • молюсками;
  • рачками;
  • п`явками.

Тварина не вміє швидко пересуватися по суші, тому він змушений боятися ворогів. Серед них:

  • лисиці;
  • тхори;
  • видри;
  • дикі кішки і собаки.

Чим харчується хохуляТакож на хохуль нападають хижі птахи, наприклад, шуліки. Вони змушені вибиратися на сушу навесні в період паводку і для розмноження. Навесні у тварин настає шлюбний сезон. Самки видають мелодійні звуки, а самці скрекіт. Серед самців іноді трапляються сутички через самок.

Самки двічі на рік приносять послід по 5 дитинчат. Це відбувається на початку літа і восени. Самці завжди знаходяться поруч, вони беруть активну участь в годуванні сім`ї і вихованні потомства, надійно його охороняють. Дитинчата з`являються на світ вагою всього 2-3 грами, вони сліпі і голі. Вже через 2-3 тижні їх тулуб покривається рослинністю. Приблизно через 3 тижні після появи на світло у них починається знайомство з навколишнім світом.

Хохуля примітний тим, що несхожий на інших тварин. Дивний звір тепер став рідкістю і його популяцію змушені відновлювати в природних заповідниках і заказниках.

звірятко хохуля види хохуліопис хохульХохуля - дивовижне тваринатварина хохуляХохуля - дивовижне тваринаЯк розмножується хохуляСаме смещное тваринаОбраз проживання хохуліЯк виглядає хохуляЗвекр вихухлольЩо за звір хохуля
Споделете в социалните мрежи: