Де живуть папуги в диких умовах

папугиУ світі сьогодні живе понад 370 видів папуг. Ці приголомшливі, яскраві, незвичайні птахи в природних умовах воліють проживати в субтропічному і тропічному кліматі, тому в дикій природі їх можна зустріти тільки в Південній півкулі. Ареал проживання вплинув на зовнішність, звички і харчування цих птахів, і, тільки знаючи про звичному для них укладі, можна забезпечити їм комфортні умови будинку або в заповіднику.

Де живуть папуги в дикій природі

Багато вчених називають батьківщиною папуг Австралію, але на ділі кожен вид облюбував свій регіон. Давайте ж дізнаємося докладніше, де проживають найкрасивіші види цих прекрасних птахів.

Чи знаєте ви? Папуги - птахи-довгожителі. Якщо крихти хвилясті папужки живуть в середньому до 15-20 років, то какаду може прожити до 70 років.

ара

  • східна Панама;
  • Перу;
  • Бразилія;
  • Болівія;
  • Парагвай;
  • схід Чилі;
  • острови Карибського басейну.
Ара в дикій природіЗалежно від виду вони віддають перевагу різним місцевості:
  • заболочені території;
  • тропічні ліси.

Свої гнізда птиці ара влаштовують в дуплах дерев, розширюючи їх за допомогою дзьоба до потрібних розмірів. Більшість видів поселяються в уподобаному місці цілими зграями, але є особини, які вважають за краще жити парами.

важливо! Сьогодні ара знаходяться під загрозою вимирання через активне освоєння людиною тропічних лісів, а також активного полювання на них заради яскравого прекрасного оперення, тому в багатьох країнах відкривають розплідники для збереження популяції Ара. Наприклад, такий заповідник існує в Мексиці. Його службовці вигодовують пташенят, вчать їх жити в умовах дикої природи, а після випускають на свободу.

хвилясті

Ці на перший погляд крихітні і беззахисні пташки проживають в непростих умовах Австралійського континенту. Вони зграйками кочують по всій його території, крім південного заходу і північного сходу. Для свого проживання ці папуги вибирають невеликі чагарники, високу траву, зарості евкаліптових лісів або ж скелясті береги поблизу річок або струмків.Хвилясті папуги в дикій природіУ літній період водойми пересихають, і зграї птахів починають мігрувати в пошуках води. Особливо прискіпливо вони шукають тимчасове місце проживання в період гніздування, щоб жага і голод не завадили заводити потомство.

Ще один важливий фактор в їх існуванні - загроза з боку хижаків. Тому хвилясті папужки живуть зграями, щоб мати можливість захиститися.

Чи знаєте ви? В Австралії працюють школи для навчання папуг мови.

нерозлучники

Ще одна стайная різновид папуг - нерозлучники. Ці невеликі яскраві пташки живуть в Південно-Східній і Південно-Західній Африці. Іноді їх можна зустріти на Мадагаскарі або прилеглих островах. Тут вони селяться в тропічних лісах неподалік від водойм.Нерозлучники в дикій природіХоча часто їх можна побачити і поблизу людського житла, де вони харчуються посівами або фруктами. Улюблена їжа нерозлучники - ягоди, плоди або насіння. Пересуватися вони вважають за краще дрібними перебіжками, на дерева піднімаються за допомогою сильних лапок і дзьоба. Ночують ці папуги прямо на гілках, а гнізда в`ють тільки для висиджування пташенят.

ознайомтеся з видами нерозлучники.

Жако

Красивих галасливих жако в природі можна зустріти в заростях мангових дерев в Центральній Африці. Раніше там були цілі зграї цих прекрасних птахів, а сьогодні їх популяція обмежується невеликими групами.папуга ЖакоЖако привчилися харчуватися посівами з плантацій місцевих фермерів, через що потрапили до тих в немилість. Їх почали відловлювати, відстрілювати, і популяція різко стала зменшуватися.

важливо! Цьому посприяла також природа самих жако: птиці неважливо літають, вони переважно пурхають з гілки на гілку, а потрапивши на землю, стають легкою здобиччю.

Лорі

Багатобарвний лорикет мешкає в лісистій місцевості:

  • Нової Гвінеї;
  • Австралії;
  • Індонезії;
  • Філіппін;
  • Тасманії.

Природа обдарувала їх яскравим оперенням, завдяки якому вони з легкістю ховаються серед листя і квітів. Харчуються лорі нектаром, фруктовими і ягідними соками, а також пилком (особливо, вони люблять евкаліптову).Лорі в дикій природіПереміщаються лорі в основному за допомогою кігтів і дзьоба, люблять лазити по деревах. Лише зрідка пурхають з гілки на гілку. Гнізда вони в`ють в дуплах дерев, старих термітниках, де намагаються сховатися від свого головного ворога - деревного пітона.

Дізнайтеся як виглядають і скільки живуть папуги лорі.

Длінноклювий смарагдовий папуга

Представників сімейства смарагдових папуг можна зустріти в різних куточках Південної Америки:

  • Аргентині;
  • Чилі;
  • Вогняної землі;
  • Мальвінських о-вах;
  • Південних Сандвічевих о-вах.
Длінноклювий смарагдовий папугаСаме тут в заростях чагарнику і букових лісах селяться смарагдові папуги. Вони проживають групами по 15-20 особин, при необхідності об`єднуються у великі зграї, щоб відправитися на пошуки їжі або води.

какапо

Совині папуги какапо сьогодні мешкають на двох новозеландських островах - Літтл-Барріер і Кодфіш. За даними орнітологів, в дикій природі залишилося не більше 100 особин цього виду. Влада Нової Зеландії активно працюють над порятунком цих птахів, тому намагаються відродити їх популяцію в неволі.

важливо! Через появу людини на цих землях змінився ареал какапо, що і спровокувало зменшення їх кількості.

Кеа

Папуги кеа - дуже незвичайні птахи. Єдині з папуг, вони живуть на висоті понад 1600 метрів над рівнем моря. Зустріти їх можна в горах Південного острова Нової Зеландії. Кеа звичні до суворих умов: ні тумани, ні снігу їм не страшні.Папуга кеа в дикій природіСвої гнізда птахи влаштовують в ущелинах скель, використовуючи мох і траву. Що стосується їх харчування, то це всеїдні птиці: їдять як фрукти і квітковий нектар, так і комах, черв`яків. Місцеві жителі і туристи не дуже люблять кеа.

Після появи людини в цих краях птаха спочатку пристосувалися расклёвивать туші мертвих овець, а потім стали нападати і на живих. До сих пір точно не встановлено, чи можуть кеа вбити тварину за допомогою свого дзьоба, але серйозно поранити їм під силу.

Вам напевно буде цікаво дізнатися більше про папуг кеа.

Така хижість ледь не коштувала їх виду існування: люди активно почали винищувати птахів, прагнучи захистити свої стада. Кеа також доставляють незручності туристам. Ці птахи абсолютно не бояться людини, із задоволенням залітають на територію туристичних кемпінгів і стоянок.папуга кеаАле люди такого сусідства не раді, оскільки папуги бруднять машини, речі, завдають шкоди тканинам і наметів. У природному середовищі існування сьогодні папуг зустріти дуже складно.

Чи знаєте ви? Папуги були приручені людиною більше 3 тис років тому.
Їх популяції найкраще виживають в нетрях тропічних лісів, мангрових заростей або на далеких островах, вдалині від цивілізації.

Споделете в социалните мрежи: