Галка - `городская` птах, опис і фото

Опис птиці галкаМіському жителю звично бачити годуються разом з голубами птахів - галок. Однак не всім відомі цікаві особливості їхньої поведінки і характеру. Тим часом, ці пернаті заслуговують на увагу - хоча б тому, що вже не одну сотню років живуть поруч з людиною. До того ж вони не позбавлені інтелекту і піддаються приручення.

Галка - найближча родичка ворони і гайвороння. Цих птахів об`єднує приналежність до одного сімейства - воронових загону горобцеподібних. Від своїх родичів галка відрізняється меншими розмірами.

Зовнішній вигляд

Як же виглядає галка? За величиною вона з голуба, довжина тіла від кінчика дзьоба до кінчика хвоста 34-39 см. Вага птиці коливається в межах 175-280 грам, у самців він трохи більше, ніж у самок. Інших відмінностей у зовнішньому вигляді між статями немає.

У галки щільне і міцне тіло. Дзьоб відносно невеликий, але сильний. Наряд скромний і не відрізняється різноманітністю фарб:

  • оперення майже повністю чорного кольору;
  • низ тулуба чорно-сірого (аспідного) забарвлення;
  • задня частина шиї, голова з боків і потилицю попелясто-сірі:
  • шапочка на голові і «особа» чорні;
  • дзьоб і ноги темні

На сонці спина відливає сріблястим кольором, а крила і хвіст - синюватим металевим відтінком.

У цьому непримітному вигляді виділяються очі птиці - їх уважний погляд спрямований прямо на очі людини. Це рідкість для тваринного світу - представники фауни в своїй більшості уникають прямого погляду. Часом створюється враження, що птах не проти попозувати для фотосесії.

Райдужна оболонка очей у галок зазвичай біла, але можна зустріти і особин з блакитними і навіть зеленими очима. Наочне уявлення про зовнішній вигляд цих пернатих можна отримати за їхніми фотографіями.

У молодих птахів оперення димчасто-сіре, тьмяне, не має блиску і відливу. Але восени проходить перша линька - і молодняк стає схожим на батьків.

поширення

Зовнішній вигляд птиці галкаГалка - птах широко поширена. Область її проживання охоплює всю Європу і Західну Азію, за винятком північних районів. Птицю можна зустріти також в Північній Африці.

На півночі і сході ареалу птиці перелітні, на зиму перебираються в його південні райони. Більшість старих особин не відлітають на зиму у вирій, а залишаються в місцях гніздування, особливо якщо корми тут досить.

Варто відзначити, що в Східній Азії замість галки звичайної мешкає її близька родичка - даурская галка. У цих двох видів схожі зовнішність і голос.

Чисельність стабільна і досягає 15-18 мільйонів особин. Тому ці пернаті поки не знаходяться під загрозою зникнення.

місця гніздування

Галки - стайня птиці. Вони селяться в одному місці відразу декількома сім`ями, утворюючи колонії. Цим вони схожі на граків, але на відміну від них, вибирають для гніздування місця з укриттями. Ними можуть стати:

  • дупла старих дерев;
  • ніші й ущелини в скелях;
  • горища будинків, димоходи, вентиляційні отвори під дахами будинків;
  • рекламні щити, вивіски магазинів, водонапірні башти;
  • нори, старі гнізда інших птахів.

У дикій природі галки живуть на скелястих узбережжях, стрімчастих берегах і в рідколісся зі старими деревами.

Галки прив`язані до людини і тому часто гніздяться в населених пунктах. Але краще при цьому міста зі старими будівлями. В одному і тому ж місті птахів буде більше в районах з «хрущовками» або двоповерховими дерев`яними будинками. А в сучасних районах з панельними і блоковими новобудовами відповідних місць для облаштування гнізд немає, тому галки тут нечисленні.

Галки живуть і в міських парках і гаях, знаходячи притулок в дуплах старих дерев. Нерідко свої гнізда вони будують між гніздами граків - так вони захищають потомство від нападу хижаків.

Поведінка в природному середовищі існування

Звички птиці галкаГалки живуть в зграях не поодинці, а парами. Поза зграй птахи живуть тільки під час гніздування. Молоді птахи, ще не знайшли собі пару, тримаються поодинці.

Політ галок легкий, рішучий і маневрений. Вони активні і рухливі, але при цьому досить обережні. Голос - відмінна риса цих пернатих: вони видають дзвінкі, «галдящіх» звуки, досить мелодійні.

Холод птахам не страшний завдяки густому оперення. Сідаючи на карниз або дерево, вони присідають так, що лапки занурюються в пух на черевці і таким чином зігріваються.

У галок відмінна пам`ять: розорила ще в дитячому віці гніздо людини вони запам`ятають на все життя і в разі його наближення своїм гучним криком попередять зграю про загрозливу небезпеку.

харчування

Галки всеїдні, харчуються всім підряд. Відшукують личинок комах в корі дерев, охоче поїдають дощових черв`яків, метеликів, жуків і інших комах. Не гидують і харчовими відходами людини - птахів часто можна бачити на міських звалищах.

Галки агресивні: нападають на дрібних гризунів, маленьких пташок, поїдають пташині яйця. Якщо живуть біля моря, харчуються раками, рибою і різними молюсками, викинутими на берег під час відливу. Люблять і рослинний корм: ягоди, насіння рослин.

Ці пернаті завдають чималої шкоди полях і городах. Вони не проти поживитися паростками гороху і бобів. У садах не упускають можливості поласувати своїми улюбленими сливами і вишнями. А на плантаціях баштанних роздзьобують дині і кавуни, добираючись до їх соковитою м`якоті.

Проте, не дивлячись на яку завдають шкоди, птиці служать і добру службу людині, знищуючи шкідливих комах і гризунів. Так що цілком можливо, що користь від галок перевищує шкоду.

розмноження

Ще в молодому віці птиці знаходять собі партнера, пари створюються один раз і на все життя. Відносини між подружжям досить ніжні: птиці піклуються один про одного, розчісують пір`я. Нерідко можна спостерігати, як самець годує свою подругу.

У березні починається шлюбний період. У квітні птиці приступають до будівництва гнізд. Гніздо у галок грубе, плоске, з сучків, листя, паперу і дрантя. Для його зміцнення використовуються грудочки землі і кал тварин. Дно гнізда вистилається м`якими матеріалами: травинками, шерстю, пухом і пір`ям.

До облаштування гнізда галки підходять грунтовно - адже воно може використовуватися протягом кількох років. Над будівництвом нового або ремонтом старого гнізда трудяться не тільки самці, але і самки.

В кінці квітня - початку травня галка відкладає 4-7 яєць світло-блакитного або зеленувато-блакитного відтінку з бурими цяточками. Період висиджування триває 17-20 днів. З`явилися на світ пташенята голі й сліпі. Годуванням потомства займаються обоє батьків. Через місяць молоді птахи вже вміють літати, однак пара продовжує їх підгодовувати ще близько двох тижнів.

Тільки коли у юних галок повністю сформується оперення, вони починають самостійне життя. Птахи об`єднуються в зграї, іноді величезних розмірів (кілька сотень особин). Нерідко галки змішуються з грачами.

Галка і людина

Де можна зустріти птаха галкуЗ давніх часів галки живуть пліч-о-пліч з людиною. Птицю легко приручити, якщо взяти на виховання пташеням. Галка товариська і сильно прив`язується до людини. Але доросла особина не зможе звикнути до життя в неволі, тому що знає, що таке вільно літати по безкрайніх просторах.

Якщо взяти на виховання ще сліпого пташеня, то він настільки звикне до людини, що інших галок навіть не братиме за родичів і буде завжди прагнути до спілкування з господарем.

Доглядаючи за галченя, потрібно докласти певних зусиль. Він вимагає частих, через кожні 2 години, годувань, які починаються з раннього ранку і тривають до пізнього вечора. Пташенята ковтати їжу не вміють, тому батьки заштовхують її в глотку за допомогою мови. А людині для цього доводиться використовувати палець.

Птиці потрібно багато простору - для підтримки активності та відповідно фізичної форми. Тому найкраще галку тримати не в квартирі, а на дачі або в заміському будинку. Тут для неї варто обладнати вольєр, розмірами з невелика шафа.

Якщо з птахом регулярно займатися, голосно і чітко повторюючи одні і ті ж слова, вона може навчитися говорити. І робитиме це не гірше папуг.

У дикій природі тривалість життя галок 8-10 років, а в неволі 15-17.

птах галка Де живе птах галкаЧорний птах галкаДе зимує птах галкаНавколишнє середовище галокЗовнішній вигляд галкиопис галкиГалка в неволіСкільки живе галкаГалка - поширена птахЯкі є галкиЗовнішній вигляд галкиЯк розмножується галкаЧим харчується галкаГалка - поширена птах
Споделете в социалните мрежи: