Де живе і як живе птах тетерев: трохи корисної інформації

Опис птиці тетеревТетерів - досить великий птах, що відноситься до сімейства фазанових, зона проживання якої досить велика: це ліс, лісостеп і частково степ Євразії. Можна зустріти цю птицю на території РФ. Найчастіше, веде осілий спосіб життя, іноді в пошуках їжі кочує. Жити краще на узліссі, в долині великих річок.

Ці птахи мають кілька видів:

  • луговий;
  • острохвостий;
  • тетерев-Косач;
  • блакитний;
  • тетерев кавказький;
  • полиновий.

Деякі з них поставлені людиною на грань вимирання і тепер знаходяться під охороною.

ареал

Де живе тетеревНайбільш поширений тетерев на території протяжністю від Британських островів і Альп до Корейського півострова і Уссурійського краю.

На заході і в центральній частині Європи ці птахи мешкають в лісах, селяться в горах. Уздовж північного узбережжя Данії, Бельгії, Нідерландів також можна їх зустріти. В Азії ці пернаті нерідко зустрічаються в Казахстані, Китаї, Монголії, Північної Кореї. В окремих районах птиці повністю винищені людиною (так, тетеруків не зустріти в Східних Судетах).

На території Росії тетерева також мають досить великий ареал. На півночі вони зустрічаються в наступних областях:

  • Кольський півострів;
  • Архангельська область;
  • Республіка Комі;
  • Тюменська область.

На півдні мешкає в таких областях:

  • Курська;
  • Волгоградська;
  • Воронежская;
  • долини річок Урал і Самар.

На сході Росії тетерева можна побачити тут:

  • на півночі Байкалу;
  • в долинах річок Горін і Аргунь,
  • біля річки Уссурі.

Тетерів-Косач також нерідко зустрічається в Прибалтиці, на Україні, в Польщі і Німеччині. Побачити цю птицю можна і в Казахстані, особливо в північних його районах, і в Монголії.

Очевидно, що регіон проживання цих птахів досить широкий. Іноді, в пошуках корму, вони роблять міграції на невеликі відстані, розширюючи таким чином зону проживання.

Великий представник тетеревів, кавказький, має більш обмежений ареал проживання: це територія Росії (Кавказ), Азербайджан, Вірменія, Грузія, Туреччина. Віддає перевагу селитися і будувати гнізда на значній висоті, більше двох з половиною кілометрів над рівнем моря, а годуватися ще вище - на висоті, що перевищує 3 км!

Ці птахи є і на території Північної Америки, так, шавлієвий тетерев віддає перевагу саме цей континент. У зимовий час проживає поблизу фермерських господарств, харчуючись за їх рахунок, а на період токування перебирається в зарості трави.

Полиновий тетерев воліє гніздитися в безпосередній близькості до Скелястих гір в Туркменії, в заростях полину. Хвойні ліси заселяє тетерев-глухар.

Місця існування

Як харчується тетеревКосачі воліють проживати в таких лісах, де є відкриті області: Як правило, невеликих за розміром гаях, рідколісся. Часто селяться по краях сільськогосподарських угідь або заплавних лук, на гарі або вирубках. Похмурих густих лісів уникають. Воліють березняки, рідше - вересові пустки і болота. Найулюбленіше місце, яке жадає отримати для проживання тетерев - березовий ліс, не дарма в Німеччині за цю симпатії птахів прозвали березовими!

Раніше пернаті селилися і в степах, але в ході розвитку сільського господарства ці землі перейшли до людини, потіснивши крилатих гігантів.

Гніздо ці птахи воліють розташовувати на землі, спеціально вибравши безпечне місце в густому чагарнику або заростях. Іноді для «житла» вибирається невелике заглиблення в грунті. Побудова гнізда - обов`язок самки, самець не братиме в цьому процесі жодної участі. Готове «житло» утеплюють пір`ям, сухою травою.

Тетерка зносить приблизно 6-8 яєць і сама ж їх висиджує. Приблизно через місяць, іноді - три тижні - вилуплюються пташенята. Їх кормом в перші дні життя стануть личинки і комахи. Однак дорослі птахи воліють рослинну їжу: нирки, листя, ягоди, шишки ялівцю, квіти і насіння.

Кавказькі тетерева більш охоче селяться в заростях рододендрона і шипшини, заселяють невеликі ялівцеві гаї і гніздяться серед низькорослих беріз. Гнізда розташовуються в чагарниках або на лугових схилах, насиджування яєць і турботою про потомство займається самка. Яєць, як правило, не більше шести.

Як і звичайні тетерева-косачі, кавказькі представники воліють триматися зграями, в зимовий час самки прагнуть дотримуватися самців. У весняні місяці птиці лазять на дерева, щоб покуштувати свіжі нирки або пагони. Зачепившись міцними лапами за стовбур, вони можуть провисеть догори ногами тривалий час. Птахи не люблять міняти місце проживання, що і стало причиною їх майже повного знищення: мисливцям не становило жодних проблем відшукати гнізда цих великих красенів.

Зовнішній вигляд

Зовнішні дані птиці тетереваЦе досить великі птахи, в довжину близько 45 см і вагою приблизно в кілограм. Самці - красиві власники чорного пір`я з відливом, над очима, немов брови, розміщені червоні смужки. Дзьоб чорний, лапи темного кольору. Подхвостье і пір`я з внутрішньої сторони крила білі, а черево коричневе. Махові пера бурого темного кольору з білими вкрапленнями, так званими дзеркалами. Кермові пір`я чорні. Птах виглядає дуже красиво за рахунок плавного вигину крайніх рульових пір`я.

Самки менш привабливі зовні. Вони менші за розмірами, пофарбовані в строкаті жовто-коричневі або сіро-жовті відтінки з поперечними смужками. Хвіст не настільки гарний, як у самців і істотно коротше.

Пташенята також строкаті, їх забарвлення включає коричневі, білі, бурі, жовті смуги і плями.

Цікаві факти

  • Тетерева мають явно виражені статеві ознаки: самців і самок не переплутає навіть недосвідчений. Самки строкаті, коричнево-сірі, рідше - темно-жовті, видають звуки, схожі з кудкудаканням, а самці - чорні, з зеленим або фіолетовим відливом, власники дзвінкого голосу.
  • Тетерева відрізняються чудовим слухом і гострим зором, тому здалеку чують небезпеку.
  • Самці не приймають практично ніякої участі в вирощуванні пташенят. І облаштуванням гнізда, і турботою про молодняку ​​займаються самки. Вони годують малюків і дбайливо ховають їх від небезпеки. Якщо самки бачать наближається хижака, вони відвернуть увагу на себе, пробігши від гнізда, щоб таким чином врятувати пташенят.

Спосіб життя

Веде наземне існування, переміщаючись на дерева тільки в пошуку корму. Однак непогано літає, може подолати десятки кілометрів, не роблячи пауз. Віддає перевагу проживати зграями, які можуть досягати досить значних розмірів - до 300 різностатевих птахів.

Час особливої ​​активності - ранній ранок або пізній вечір.

харчування

Кавказький тетерев воліє насіння, ягода, листя і траву влітку, а в зимові холоди із задоволенням з`їсть березові сережки, нирки, відкопує з-під снігу ягоди і насіння.

Косачі також є рослиноїдних: із задоволенням харчуються нирками (як берези, так і інших дерев: осики, верби, ольхі- ягодами (чорниця, шипшина, черемха, лохина, насінням). Іноді їдять і комах, але більш цей корм властивий пташенятам. Восени птиці проживають ближче до полів, щоб поласувати залишилися після збирання зерном. У несприятливі роки їх їжею стають шишки і соснова хвоя, ягоди ялівцю.

У зимовий час

Тетерів не відлітає в теплі країни, вважаючи за краще зимувати в місці свого постійного проживання. Цей птах дивним чином пристосувалася до суворого часу року: живучи поруч з березами, вона ласує їх нирками. А в саму холоднечу гріється в снігу: пірнає в замет з дерева, прориваючи справжній невеликий канал, що завершується «комнаткой», де тетерев і переживає негода. Однак, почувши скрип снігу під лапами наближається хижака, чуйні птиці моментально злітають вгору і відлітають.

Трохи про розмноженні

Як розмножується птах тетеревГніздування у тетеревів починається навесні. Самці розміщуються на узліссі або на галявині і починають токувати - видавати дивні, мелодійні звуки, залучаючи тетерок. У цей час вони дуже активні: переміщаються по галявині, носяться один за одним, прагнучи постати у всій красі.

Після того як на галявину прилітають самки, починаються бої. Вони практично безпечні для птахів, але виглядають просто дивовижно! Пар тетерева не утворюють, один самець може подарувати потомство кількох тетерки. Після спарювання вся турбота про гніздо, яйцях і пташенят стає завданням самки.

Зона проживання тетерева досить широка, проте втручання людини багато в чому призвело до того, що ареал був скорочений. Найбільше це торкнулося мешканців степу, яких буквально вижили сільськогосподарські роботи. Лісові птиці як і раніше відчувають себе привільно, займаючи досить велику територію лісу і лісостепу Європи і Азії.

Споделете в социалните мрежи: