Сільські ластівки-касатки скільки років живе ластівка

Сільська ластівка - косаткаСільська ластівка входить в сімейство горобиних. На даний момент існує 75 видів ластівок. Тіла у цих птахів витонченої, витягнутої форми. Голова у пташки маленька, проте під час годування вони здатні розкривати дзьоб дуже широко.

Мігрують в залежності від сезону, гніздяться практично по всій Росії, крім холодних районів і півночі.

Сільська ластівка (косатка) - перелітний пташка маленьких розмірів. Крім Росії, часто зустрічається в Європі, Азії, Америці та Африці.

Володіє низкою відмінних рис від інших птахів, а саме:

  • Довгий хвіст з розрізом у формі вилки.
  • Довгі вигнуті крила.
  • Має маленький зріст, довжина тіла складає 14-19 сантиметрів.
  • Розмах крил 31-34 сантиметри.
  • Вага у птиці невеликий, 17-20 грам.

Зверху тіла оперення має синій і чорний окрас, знизу на черевці бежеві відтінки. На лобі і шиї, у пташки є білі плями. Самці виглядають практично так само як і самки, однак, у самок забарвлення менш контрастний, а хвіст коротше.

Місця існування

Ластівка - косатка з пташенятамиСільські ластівки живуть практично у всіх регіонах землі, за винятком Австралії і Антарктиди. ці пташки легко адаптуються до різних життєвих умов. Все, що їм потрібно для можливості проживати в регіоні, це питна вода, корм і місце для створення гнізд. Місця для створення гнізд ластівки вибирають на скелях або під дахами будівель, куди не потрапляє дощ. Часто їх можна помітити на підприємствах сільського господарства, де вони в`ють гнізда у дахів комор.

Під час перельотів ластівки намагаються триматися на відкритих просторах, біля води або уздовж гірських хребтів. Гнізда цих птахів можуть розташовуються на висоті до 3 тисяч метрів над рівнем моря.

Спосіб життя

Ластівки-касатки це перелітні пташки, провідні денний спосіб життя. Перельоти відбуваються в середині травня, а в другій половині місяця починається гніздування і кладка яєць. Самки висиджують яйця протягом 12-13 діб, після народження потомства вигодовують пташенят протягом 20 днів. Пташенята згодом підростають і в кінці червня вилітають з гнізд. Масовий переліт ластівок-косаток можна спостерігати у вересні. Птахи цієї породи дуже соціальні, вони збиваються у великі групи, сідають на проводах, деревах і височинах. Гніздяться також великими колоніями, всередині колонії, кожна з пар здійснює захист території біля свого гнізда.

харчування

Харчуються в основному комахами, а саме:

  • кониками.
  • мухами.
  • цвіркунами.
  • Бабками і жуками.
  • мурахами.

Ластівка біля гніздаКомахи входять до складу 99% всього раціону ластівок. Видобуток ловлять в польоті, мають гарний навиком годування своїх пташенят на льоту. Однак, вони іноді спускаються на землю, і роблять вони це частіше ніж інші види ластівок. Для видобутку корми часто використовуються наближені до землі шари повітря. Цей спосіб видобутку їжі відрізняє сільську ластівку від міської. Асфальтовані дороги залучають сільських ластівок, так як на їх гладкою, нагрітої від сонця поверхні зазвичай скупчуються групи комах, їх зручно ловити. Ластівки підлітають до нагрітого асфальту і крилами спугівать комах, після чого ловлять їх на льоту.

Часто пташки цієї породи страждають від нестачі корму через вітряну погоду і холодів. У таких ситуаціях зграя пташок переміщається до берегів водойм, де є велика кількість заростей. При цьому спосіб видобутку їжі у них змінюється. Вони тримаються дружною групою здійснюють короткі перельоти на 2-3 метра уздовж берега, зупиняючись на стеблах рослин. Вони облітають весь берег водойми, спугівая комах зі стебел водних рослин, після чого ловлять їх. Таке полювання триває кілька днів. Ластівки економлять сили і не прагнуть переміщатися куди-небудь без явної необхідності.

Розмноження сільської ластівки

Сільські ластівки - моногамні птахи. Подружня пара формується на початку весни, відразу після поселення птахів на літній місце проживання. Пари щороку формуються заново, однак, якщо у якоїсь пари був вдалий висновок потомства, вони зберігають свій союз ще на один, два роки.

види ластівокРозпускаючи свій хвіст, самці намагаються привернути увагу самок, вони видають гучний щебет з розсипчастою треллю. Самці, які залишилися без пари, можуть приєднуватися до якоїсь сім`ї, і залишаються з ними протягом сезону. Такі самці не допомагають годувати пташенят, однак, вони допомагають будувати й охороняти гнізда, а також висиджувати яйця. Іноді бувають випадки, сполучення таких самців одинаків з самкою сімейства, тоді утворюється полігамних пара.

Шлюбний сезон сільських ластівок відбувається з початку травня по серпень, але час може змінюватися в залежності від місця проживання. Самка за літо здатна двічі вивести потомство.

У будівництві гнізда беруть участь обидва батьки, спершу створюється каркас з бруду, а потім він оббивається травою і пір`ям. Одна самка залишає кладку на 3-7 яєць. Яйця мають білий або буро-червоне забарвлення, іноді буває сірим або з фіолетовим крапом. У насиживании яєць беруть участь і самець і самка.

Пташенята сільської ластівки

Інкубаційний період для народження пташенят складає 13-15 днів. Пташенята з`являються повністю голими і абсолютно безпорадними. Батьки годують своїх пташенят до 400 разів на добу, при цьому вони забезпечують захист гнізда від хижаків і прибирають послід.

Пташенята перебувають у батьківському гнізді протягом 20 днів, поки не навчаться літати. Якщо в цей час взяти пташеня ластівки-касатки в руку, він спробує полетіти, навіть якщо він цього робити ще не вміє.

Після того як дитинча навчиться літати, батьки продовжують допомагати їм протягом тижня, годують, охороняють і показують дорогу додому. Пташенята починають літати вже через 2 тижні, вони залишають батьків і приєднуються до інших груп птахів. На наступний сезон у них настає статева зрілість, зазвичай молоді птахи приносять менше потомства, ніж більш дорослі.

Сільська ластівка живе в середньому чотири роки, однак, існує зареєстрований випадок довгожительства серед цих птахів, він склав вісім років, але це виняток.

Споделете в социалните мрежи: