Ареал проживання звичайної сипуха, повадки і їжа сови

Опис сови сипухаСова сипуха - представник сімейства сипухові. Хижак, хоча не відрізняється великими розмірами. Люди присвоїли їй кілька кличок, що знайшло відображення в народній творчості. Наприклад: верещати або примарна сова, опівнічник, «птах з мавпячим обличчям» та інші. І справді в образі цієї є щось схоже з приматом.

Особливості та середовище

Вчені орнітологи так і не зарахували сипух до певної групи, і вирішили виділити для них окрему категорію. сипуха - найбільш поширений вид, і сьогодні живе практично скрізь крім Антарктиди і ряду районів Північної Америки і Канади, а також в спекотній Африці.

Незважаючи на те що ця сова хижак, її характеристики звичайнісінькі: довжина - 25-50см, вага тіла - 200-800г. Розмах крил - 80-95 см. Самки більші за самців приблизно на 10%. Оперення м`яке і пухнасте. Верхня частина тіла і голова, як правило, темно-сіра або коричнева, а все тіло всипане цяточками. Особовий диск білий у формі сердечка, ніж сипуху відразу можна відрізнити від інших сов. Живіт, груди і морда - білі, нерідко з плямами. Птах має струнке тіло, а темно-рожеві пальці сови вінчають чорні кігті. Очі виразні, з райдужною оболонкою.

Оскільки організм звичайної сипуха НЕ схильний до накопичення жиру, низька температура - не для них. На території РФ сипуху можна зустріти лише в калінінградської області. У гірських районах на великій висоті над рівнем моря і в посушливих африканських пустелях ця сова теж не живе. У ХХ ст. птицю спеціально завозили на Гавайські, Канарські і Сейшельські острови, тому зараз на цій території живе багато різновидів сипуха.

Найбільше птиці подобаються відкриті рівнини з рідкісним лісовим масивом і безліччю боліт та інших водоймищ поблизу. Луга, яри і пустирі - теж залучають в першу чергу. Часто ці нічні мисливці селяться неподалік від житла людини і фермерських угідь, адже тут завжди знайдеться прожиток, зокрема, дрібні гризуни.

Австралійська або масковий сипуха живе не тільки в Австралії, але і в Тасманії, Новому Південному Уельсі і ряді інших територій. Від інших представників виду австралійські сипуха відрізняються колоритним виглядом і габаритами: самки вважаються найбільшими в порівнянні з іншими видами.

На зараз найменш вивченої вважається чорний птах: активність її доводиться на глибоку ніч і спостерігати за нею важко. Селиться ця сова головним чином в хащах евкаліптових лісів, лугів і галявин Нової Гвінеї і східній частині Австралії.

Звички і спосіб життя

сова сипуха«Примарною совою» сипуху величають через її здатності різко з`являтися перед нічого не підозрюють людиною без найменшого звуку. Є думка, що свою назву птах заробила за кілька сиплий голос, здатний налякати заблукав в лісі подорожнього.

Крім здатності безшумно літати, у сипуха є розвинене зір і слух, тому вона може прекрасно орієнтуватися вночі. У денний час птах знаходиться в дуплі, на даху, в іншому укритті. Ця сова воліє одиночний спосіб життя, але в місцях, багатих їжею, зустрічаються невеликі скупчення птахів.



Сипуха часто облітає свою територію, при цьому часто міняючи висоту. Побачивши незваного гостя, вона починає рухатися загрозливо, щоб залякати його. Ляскаючи крилами, сова здатна атакувати візитера сильними лапами або дзьобом, яким вона грізно клацає під час нападу.

У безпосередній близькості від людини сипуха будує гніздо звичайно на горищі, в сараї або в господарській будівлі, в дикій же природі цей хижак може легко зайняти чуже гніздо або нору.

харчування

Хижак полює за звичаєм пізно вночі. Перебуваючи на полюванні, вона літає досить низько над землею, виглядаючи здобич.

В основному їжею її стають дрібні гризуни:

  • кроти;
  • хом`яки;
  • щури,
  • опосуми;
  • миші-полівки;
  • інші.

Але раціон відрізняється залежно від регіону проживання птиці. Так, попировать вона може:

  • птахами (навіть хижими);
  • жабами;
  • кажанами;
  • рептиліями;
  • деякими безхребетними.

Сипуха - не найкращий домашній вихованець. По-перше, совиний організм влаштований так, що щодня їм необхідно з`їдати мінімум трьох свіжих гризунів, Так що, якщо вирішили прихистити звичайну сипуху, прийміть це до відома.

По-друге, звичайна сипуха веде нічний спосіб життя, а значить, в якості домашньої тварини підійде лише людям, які віддають перевагу не спати ночами.

Розмноження і тривалість життя

Як виглядає сова сипухаСезон розмноження триває перші два місяці весни. Місце для майбутнього гнізда вишукує самець. Гніздо обов`язково повинно бути приховано від очей людини і інших потенційних недоброзичливців.

Як правило, гнізда звичайні сипуха в`ють на шанобливою від землі висоті. За одну кладку самка дає 4-7 яєць, з яких пташенята вилуплюються через місяць. Через 1,5 місяця пташенята стають міцнішими і починають самостійне життя. Близько ¾ молодняка гине на першому ж році життя, кому пощастило більше, можуть дожити до 11 років. Іноді, навіть в неволі, сипуха доживали до декількох десятків років.

В період гніздування сипуха видають більше звуків - верескливо або хрипко товчуть і кричать. Поза сезоном розмноження птиці звичайно мовчазні. Щоб пошуміти, птахи можуть поплескати крилами або поклацати дзьобом.

природоохоронний статус

Птах не зважають видом, якому загрожує зникнення. Проте, серйозна небезпека для цього птаха криється в скороченні числа звичайних місць гніздування.

У Східній Європі останні десятиліття незрозуміло чому, катастрофічно знижується чисельність сипух. Представники виду майже не зустрічаються в Білорусії і країнах Балтії, рідко трапляються на очі в Молдові і Україні.

Сипуха перебуває в Червоних книгах декількох країн Східної Європи.

Користь для людини

Де живуть совиСови часто облюбовують горища, господарські будівлі, руїни, дзвіниці. По-англійськи сипуха зветься «barn owl», тобто «амбарний сова». У містах сипуха полюють на мишей і щурів, оскільки нестачі в цих гризунах немає в великих населених пунктах, нестачі в харчуванні у нашого хижака теж немає. До того ж «міські» птахи прекрасно навчилися ловити летючих мишей і нічних комах при світлі ліхтарів.

До сипуха і іншим совам люди ставилися завжди з забобонним страхом, як і інших сов, їх вважали символом мудрості. Сьогодні забобони залишилися в минулому і люди відчувають до цього птаха симпатію, адже вона бореться з гризунами.

Сипухові - найбільш древня гілка совоподібних, про що свідчать копалини. Зараз вони збереглися лише у вигляді невеликої реліктової групи.

Споделете в социалните мрежи: