Ареал проживання, звички і звички далекосхідного лісового кота

далекосхідний лісовий кіт

У статті я опишу зовнішність далекосхідного лісового кота і його звичний ареал проживання. Розповім про спосіб життя волохатого і його харчуванні. Зупинюся на звичках і характері дикого звіра. Поясню, як розмножується і піклується про потомство. Приділю увагу охороні популяції породи і життя лісового кота в неволі.

Опис зовнішності амурського кота (далекосхідного)

Довжина далекосхідного лісового жителя може досягати 0,9 м, причому 0,4 м - хвіст. Ноги довгі, голова невелика, шерсть густа і м`яка. Тіло міцне і мускулисте. Забарвлення варіюється від світло-піщаного і до жовто-бурого.

Вся поверхня тіла тварини всіяна рудуватим плямами.

Уздовж спини витягнуті яскраво-руді смуги. Вони можуть також обволікати горло і груди тварини. Вага дорослої особини коливається в районі 4-8 кг.

Зовнішній вигляд далекосхідного лісового кота
Зовнішній вигляд далекосхідного лісового кота

ареал проживання

Зустріти диких тварин можна на Далекому Сході, уздовж узбережжя Японського моря і біля басейну річки Амура. Звичним ареалом проживання леопардового кота вважається весь Китай, слідуючи від Індостану і до Малайського архіпелагу.

Спосіб життя і харчування

Далекосхідний лісовий кіт - хижак, провідний переважно нічний спосіб життя. Він полохливий і обережний, тому знайти його буде дуже складно. Відчувши небезпеку, тварина моментально піднімається на верхівку дерева, звідки його вже не дістати. Кот довго вичікує свою жертву в засідці і ловить її одним вдалим і спритним стрибком.

Видобуток знаходить як на землі, так і на деревах.

Харчується тварина гризунами, білками, бурундуками, зміями і рибами. Іноді в його раціон харчування трапляються зайці і маленькі косулі. Ця видобуток дикого кота по зубах. Чи не доївши все до кінця, він ховає залишки в сніг або інше затишне місце, щоб зголоднівши повернутися до ласощів знову. Хоч тварина постійно демонструє обережність, з приходом сильних морозів життя змушує його наближатися до поселень в пошуках гризунів та свійської птиці.

спосіб життя дикого кота
Далекосхідні коти дуже дикі. Відчувши небезпеку вони забираються на дерево і сидять поки небезпека не мине

Небезпечними лісовими сусідами для далекосхідного кота вважаються рись, леопард і тигр, що перевищує його за розмірами. Оскільки виникає сутичка для тваринного найчастіше виявляється плачевною, він всіляко намагається її уникати. Але якщо виходу немає, за своїм крутій вдачі, почне боротьбу. На свої розміри лісовий кіт дуже сильний.

Лісовий звір воліє жити в дуплах дерев або в щілинах між скель. Чи не погребує він також старими лісьімі і борсуковий норами. Щоб утеплити своє житло, кіт дно покриває сухим листям або травою. Тварина може мати кілька тимчасових місць проживання. Тоді як для зимівлі вибирається найбільш безпечне і тепле житло.

Характер і звички

Кіт на відмінно підіймається на дерева. Там він ховається від великих особин сімейства котячих і від людей. Він дуже сильний і може повалити молоду косулю.

Далекосхідний хижак дуже сильний
Далекосхідний хижак дуже сильний

Тварина відрізняється особливою обережністю і поводиться як відлюдник. Віддає перевагу сутінковий спосіб життя і не викликає до себе зайвої уваги. Це дійсно дика лісова кішка, яка намагається триматися осторонь. До людини агресію не проявляє.

Фактів нападу на людей не зафіксовано.

Хоч і має довгі і сильні ноги, зі снігом впоратися не в силі. Тому під час сильних снігопадів може довго залишатися в своєму притулку. Хоч на вигляд тварина нагадує плюшеву іграшку, це суворий і грізний хижак. З ним не варто жартувати.

Розмноження і турбота про потомство

Період розмноження починається з лютого і триває до березня місяця. Гучним і різким криком самець намагається залучити самку. Якщо у неї кілька претендентів, то між ними розгорається боротьба з шипінням і нявчанням. Перемогу отримує найсильніший. Приплід найчастіше становить 1-2 кошеня, максимум 4. При народженні вони сліпі, і тільки через 10 днів починають відкривати очі.

Сильну турботу про потомство виявляє не тільки мати, а й батько. Вони годують малюків і в разі небезпеки ховають їх у затишне місце. Через 6 місяців кошенята стають самостійними і залишають батьківське гніздо.

турбота про потмстве
Дикі коти піклуються про потомство перші 6 місяців

Охорона і вивчення

Цікавий характер і звички диких котів вивчаються донині. Ця порода тварин занесена в Червону книгу. Її населення і точну кількість підрахувати ніхто не може.

Через красивого і цінного хутра амурського лісового кота нещадно винищували.

Тільки в Китаї щороку видобували до 150 тис. Шкурок. А на території Радянського Союзу їх знищували за винагороду, як шкідника сільськогосподарському промислу. Деякий час їх порівнювали з вовками, що нападали на села і ферми.

Утримання в неволі

Зміст тваринного в неволі має ряд особливостей:

  1. Люди тривалий час намагалися приручити далекосхідного лісового дикуна. Навіть якщо його виховувати з самого раннього віку, кошеня буде намагатися втекти в ліс.
  2. У домашніх умовах тривалість його життя низька. Тоді як в зоопарку, звір може довго прожити. Але ласкавим не стане. Це дика тварина, його НЕ перевиховати.
  3. Натуру хижака не приховаєш, тварина буде представляти загрозу іншим вихованцям. І до людини ставитися буде завжди насторожено, не підпускаючи дуже близько.
Живучи в зоопарку далекосхідний кіт все одно залишиться диким
Живучи в зоопарку далекосхідний кіт все одно залишиться диким
дику вдачу далекосхідного кота
Навіть відібравши від матері сліпе кошеня, він все одно буде намагатися втекти в ліс

Далекосхідний лісовий кіт - дика тварина, за яким спостерігають і вивчають його до сих пір. Всі старання людей приручити кішку не увінчалися успіхом. І в домашніх умовах вихованець довго не живе, намагаючись при можливості втекти в ліс. Це мисливець, провідний нічний спосіб життя. Але нормально існуючий в умовах зоопарку. Там він хоч і залишається відлюдником, але все ж розмножується і довго живе.

Споделете в социалните мрежи: