Африканський страус. Опис. Де живе?

Опис зовнішнього вигляду африканського страусаАфриканський страус вважається найбільшою птахом у світі і єдиним представником загону Страусоподібні, сімейства страусових, роду страуси. Африканський страус відноситься до класу птиці і підкласу безкілеві.

Міжнародним назвою африканського страуса з 1758 року вони вважали Struthio camelus, Linnaeus.

Біологічне назва цього птаха з грецької мови дослівно перекладається, як «горобець-верблюд».

Така назва виникла через його характерних особливостей: у страуса такі ж виразні, як і верблюда очі, з великими віями, а також двопалі кінцівки і грудна мозоль. А ось, порівнювати страуса з горобцем, найімовірніше, стали завдяки наявним у нього слабо розвинутим крил.

опис

Страус - це птах або тварина? Африканський страус вважається унікальною за своєю природою птахом, яка не вміє літати і у якій немає кіля. Цей птах має тільки двома пальцями на лапах, що теж є певним винятком серед інших представників, що входять в клас птахів.

Страуси є найбільшими птахами на нашій планеті. Середнє зростання дорослої особини досягає 2,7 м, а маса доходить до 156 кг. Однак, середня вага страуса, як правило, коливається близько 50 кг. Варто також зауважити, що самці є набагато більші за самок.

Скелет страуса вважається не пневматичним, виняток становить тільки стегнова кістка. Закінчення лобковихкісток зрослися, утворюючи закритий таз, що теж є досить незвичайним для інших видів птахів.

Африканські страуси відрізняються свої щільним статурою, сильно витягнутою шиєю, невеликою головою уплощенной форми, яка закінчується рівним, широким і плоским дзьобом. На дзьобі є м`який наріст роговий тканини. У особин великі очі, а на верхньому столітті є довгі і густі вії.

Як вже говорилося раніше, кіль у цих представників класу птахів повністю відсутня. Грудина у африканських страусів розвинена дуже слабо. На її поверхні можна також помітити оголений ділянку товстого шкірного покриву, який представляє собою грудну мозоль. Ця мозоль виконує роль опори, коли птах лягає на поверхню землі.

Як виглядають лапи старусаЯк передніх кінцівок виступають недорозвинені крила, на кожному з яких є по два пальця, що закінчуються гострими кігтями. Ззаду у птиці довгі, сильні, м`язисті ноги, на яких теж є по два пальця. На одному з них є своєрідне копитце, яке виступає в якості опори під час бігу.

У африканського страуса недолуге і кучеряве оперення. Пір`я розподілені рівномірно по всьому тілу. На голові, шиї і ногах пір`я відсутні, замість них шкірний покрив на цих ділянках покриває м`який і короткий пух. Пір`я птахів мають примітивну будівлю: борідки майже не зчіплюються між собою і не утворюють опахал. У африканського страуса дуже красиві пір`я і їх досить багато:

  • 16 махових першого порядку;
  • 20 махових другого порядку;
  • 50-60 рульових.

Самця від самки відрізнити дуже просто. Оперення у дорослого самця чорного кольору, за винятком хвоста і крил, які пофарбовані в білий колір. Самки на вигляд більш непоказні. Їх оперення сіро-бурого відтінку, а крила і хвіст виглядають брудно-білими.

що їдять?

Страуса можна назвати всеїдною птахом. Незважаючи на те що раціон молодих особин складається в основному з тваринної їжі, дорослі птахи більше вживають рослинності. Їх основний раціон складається з:

  • трав;
  • пагонів;
  • Насіння рослин;
  • квітів;
  • зав`язей;
  • плодів.

Однак, дорослі страуси не відмовляються і від різної живності:

  • сарани;
  • ящірок;
  • Дрібних гризунів;
  • Падали в вигляді недоїденою їжі хижаків.

Що їсть африканський страусПтахам нічим пережовувати свою їжу, тому для поліпшення травлення вони вживають пісок, дрібні камені, а також тріски, оскільки пластика, металу і навіть цвяхи. Варто зауважити, що особини можуть кілька днів і голодувати. Як і верблюди, ці особи довгий час можуть жити без води. Тваринам буде достатньо рідини, яку вони вживають із зеленої маси рослин. Коли страуси отримують доступ до води, вони багато і охоче її п`ють. З великим задоволенням ці птахи люблять і купатися.

Де живуть страуси?

А де живуть страуси, і що являє собою їх спосіб життя? Ці птахи мешкають в Африці. Птахи намагаються уникати вологих лісів і віддають перевагу відкритим трав`янисті місця або напівпустелі, розташовані північніше й південніше від екваторіальних лісових масивів.

Тварини, як правило, живуть, організовуючи групові сім`ї, що складаються з зрілого самця, 4-5 самок, а також їх потомства. Часто чисельність однієї групи досягає 30 особин. Молодняки, які мешкають на півдні ареалу, живуть групами до 100 птахів.

Часто африканські страуси ділять пасовища зі стадами антилоп або зебр, причому тварини і птахи ставляться один до одного миролюбно. Вони разом подорожують по жарким саваннам. Завдяки високому зросту і відмінному зору, птиці відразу здатні помітити наближення хижака і стрімко тікають. Довжина одного кроку при цьому становить 4 м. Швидкість страуса сягає 70 км / год. Ці тварини можуть різко змінювати напрямок свого руху, не знижуючи швидкості. Молоді пташенята практично не поступаються за швидкістю бігу своїм батькам. У віці одного місяця вони здатні розвивати швидкість до 50 км / год.

Основні види страусів

За часів плейстоцену і пліоцену на планеті налічувалося кілька різновидів цих особин, які мешкали в Передньої і Центральної Азії, в Індії і південних регіонах Східної Європи. Відсутність контролю винищення страусів стало причиною різкого скорочення їхньої популяції. В даний час єдиний вид включає в себе 4 підвиди, які живуть тільки в Африці. До даних вижив підвидів відносяться наступні:

  • звичайний. Цей підвид відрізняється наявної лисиною на голові. Це самі великий підвид, зростання якого досягає 2,7 м, а вага доходить до 156 кг. Кінцівки і шия цього страуса пофарбовані в яскраво-червоний колір. Шкаралупа яєць птахів покрита тонкими променями пір, які утворюють візерунок, що нагадує зірку. Колись звичайні страуси населяли територію від Ефіопії і Уганди до Алжиру і Єгипту. У теперішній же час цей підвид можна зустріти тільки в декількох африканських країнах: Камеруні, Чаді, Сенегалі та Центральноафриканській республіці;
  • Масайскіе страус: опис зовнішнього виглядумасайскіе. Цей підвид живе в Східній Африці. У період розмноження шия і кінцівки тварини набувають яскраво-червоний колір. У звичайний же час оперення на цих ділянках тіла має рожевий відтінок;
  • Сомалійський. Цей підвид іноді розглядають як окремий вид. У самців цього виду є така ж лисину на голові, як і особин звичайного підвиду. Шия і кінцівки відрізняються сіро-блакитним кольором. У самок є яскраво-коричневі пір`я. Мешкає цей вид в південних районах Ефіопії, в північно-східній Кенії і в Сомалі. Цей вид воліє жити поодиноко або парами;
  • південний. Цей підвид відрізняється сіруватим відтінком оперення на шиї і кінцівках. Літають птахи на південному заході Африки. Підвид можна зустріти в Намібії, Замбії, Зімбабве, Анголі, Ботсвані.

Цікаві факти

  • Пір`я страусів часто використовують для виготовлення віял, опахал і прикраси для головних уборів. Популярність страусиного пера настільки велика, що щорічно з Африки вивозиться близько 370 т цієї сировини;
  • В середині XIX століття страусів почали використовувати в фермерському господарстві, що зіграло значну роль в збереженні популяції птахів. В даний час більше 50 країн світу мають господарства по розведенню страусів, включаючи навіть країни з прохолодним кліматом, наприклад, Швеція. Основними цілями розведення птахів є: збереження популяції, отримання дорогої шкіри, пера і смачного м`яса, яке за своїм смаком дуже нагадує яловичину;
  • Пір`я у страусів, вік яких становить 2-3 роки, висмикують, а акуратно зрізують. Така процедура повторюється 2 рази в рік;
  • Цікаві факти про страусівРаніше особин використовували як засіб пересування, запряга їх в упряжку. також на птахах їздили верхи;
  • Тікаючи від хижака, страуси часто роблять незвичайний трюк - птах падає на пісок, витягаючи шию. Таким чином створюється враження, що тварина раптово зникло;
  • Ще одна незвичайна здатність птахів - ковтати неїстівні предмети. Часто в шлунку птаха можна зустріти різноманітні речі: монети, ганчірки, ключі, кулі, залізяки;
  • На птаху можна проїхатися верхи. Ці тварини здатні без особливих зусиль провезти на собі дорослої людини.

Споделете в социалните мрежи: