Африканський слон саванний: чим харчується і як живе

Африканський слон - описАфриканський слон саванний - представник загону хоботні, сімейства слонові. Це найбільше ссавець нашого часу. Латинська назва виду - Loxodonta africana. Познайомимося з цим дивовижним тваринним ближче.

Африканський слон зараз має обмежений ареал поширення - південна і західна частини африканського континенту після пустелі Сахара. Раніше цей гігант населяв і Північну Африку, але згодом вимер.

Де живе слон

Зараз тварини мають переривчастий ареал, особливо в західній частині континенту і в основному зосереджені в національних парках та інших охоронюваних територіях. Чисельність виду скорочується, зараз тварини повністю вимерли на території Гамбії, Бурунді, Мавританії, а загальна площа розселення скоротилася практично в 6 разів: з 30 до трохи більше 5 млн км2.

Найбільш часто зустріти слона можна на території саван, в таких державах Африки:

  • Саванний слон - ареал проживанняКенія;
  • Намібія;
  • Судан;
  • Республіка Конго;
  • Сенегал;
  • Замбія;
  • Гвінея;
  • Зімбабве;
  • ПАР;
  • Сомалі.

Посушливі пустелі і непрохідні тропічні ліси гігант намагається уникати.

Опис зовнішнього вигляду

Дізнатися саванного слона допоможуть наступні відмітні ознаки:

  • Важке масивне тіло довжиною близько 7-7,5 метрів, висота - 2,5-3,5 метра (найвища точка тіла).
  • Середня вага: самець близько 5 тонн, самка - 2,7 тонни.
  • коротка шия.
  • Велика голова.
  • бочкоподібні кінцівки.
  • Значних розмірів вуха довжиною до 1,5 м.
  • Зморшкувата шкіра товщиною до 4 см темно-сірого кольору.
  • У молодих особин можна спостерігати волосся на тілі, які поступово витираються, у старих слонів залишається лише чорна пензлик на хвості.
  • Хвіст довжиною більше метра, число хвостових хребців - до 26.
  • На задніх кінцівках є 5 копит, на передніх - 4-5.
  • Під шкірою підошви розташовується пружна маса, своєрідна жирова подушка, яка робить ходу гіганта майже безшумної і дозволяє йому переміщатися по болотистих низин.
  • Потужні бивні. Чим старше тварина, тим вони довше. У дорослої тварини в довжину можуть досягати 2,5 метрів і ваги 60 кг.
  • Пензлик з жорстких волосся на кінчику хвоста допомагає тварині відганяти настирливих комах.
  • Великі корінні зуби. Розмір кожного близько 30 см, вага понад 3,5 кг. Проте з віком вони стираються, до 70 років вже не можуть пережовувати їжу, тому тварина помирає від виснаження.
  • Середня тривалість життя африканського слона - близько 70 років.

Хобот - довгий і м`язистий, довжиною близько півтора метрів і вагою понад 130 кг. Являє собою зрослі верхню губу і ніс, при цьому закінчується двома відростками, вентральним і спинним. Це дуже рухливий і сильний орган за рахунок складної системи сухожиль і м`язів. Наведемо ще кілька цифр:

  • Африканський слон - рідкісні твариниУ хоботі тварина може утримувати більше 7 літрів рідини.
  • А вага піднімати до 270 кг!

Гігантські вуха - пристрій для виживання в посушливому кліматі. Вони не тільки грають роль віяла, але і за рахунок значної площі і відмінного кровопостачання дають тварині можливість позбутися від надлишкового тепла.

Як і відбитки пальців людини, малюнок вен на поверхні вух унікальний, по ньому можна ідентифікувати тварину.

Шкіра африканських слонів дуже чутлива до палючим сонячним променям і укусів комах, тому тваринам доводиться постійно приймати ванни - пилові та грязьові, щоб захистити її.

Спосіб життя

Саванні слони вважають за краще жити невеликими сім`ями, на чолі якої стоїть самка - тварини визнають матріархат. також, в слонову родину входять старші доньки головної самки з потомством і статевонезрілі особи - як самці, так і самці. Як бачимо, статевозрілі самці в сім`ю не входять.

Як тільки самець досягає 10-12 років, його виганяють з стада. Багато особини перший час переміщаються за материнським стадом на деякій відстані, але поступово звикають до одиночного способу життя або утворюють чоловічі компанії.

Слони відрізняються відмінним нюхом і гострим слухом, але дуже поганим зором. Незважаючи на те що слони - сухопутні тварини, вміють вони і плавати, обожнюють плескатися у воді.

Як спілкуються слони? Вони можуть видавати трубні звуки, настільки гучні, що їх чути за кілька кілометрів або використовувати мову дотиків. Нерідко над трупом загиблого родича слони видають протяжний трубний звук.

Основну частину свого дня африканські слони кочують у пошуках їжі, при несприятливих умовах сім`ї можуть об`єднуватися у зграї.

Спати дорослі слони вважають за краще стоячи, при цьому старим особинам досить важко зручно влаштуватися через значних бивнів, ось чому доводиться їх класти на термітник або спиратися на гілки дерева. Маленькі слоненята деякий час спатимуть лежачи на землі.

харчування

Слон африканський - звички, харчуванняЧим харчується слон? Африканські слони - рослиноїдні, в їжу вживають листя, кору дерев, пагони, коріння. літні слони воліють болотну м`яку зелень, з якої справляються навіть втратили гостроту зуби тварини.

Дуже важливо для цих гігантів постійна наявність води, адже в день вони випивають не менше 10 літрів.

У періоди посухи на водопоях слони шикуються в чергу за старшинством, щоб втамувати спрагу.

Апетит цього гіганта вражає - за добу тварина з`їдає приблизно 300 кг! Нерідко тварини розоряють плантації, завдаючи серйозної шкоди сільському господарству. Їжу вони добувають за допомогою гнучкого хобота і бивнів, а пережовують корінними зубами.

розмноження

Як правило, потомство африканські слони дають в другій половині сезону дощів. У період посухи статева активність тварин скорочується, у самок не відбувається овуляція.

Щоб знайти самку, самець може переміщатися по савані протягом декількох тижнів.

Вагітність слоних досить тривала - від 20 до 2 місяців, народжується одне дитинча, випадків появи на світло двійні було зафіксовано вкрай мало. Малюк з`являється зростанням приблизно метр, вагою 100-120 кг, без бивнів з невеликим хоботком.

Цікавий і сам процес пологів: породілля віддаляється від стада, але супроводжує її слониха-повитуха. Новонароджений слоненя піднімається на ноги вже через 15 хвилин після появи на світло, але буде перебувати при матері до 4 років. При цьому молоді самки стада будуть оточувати його турботою і увагою, немов виконуючи роль няньок. Годувати малюка молоком слониха продовжує до досягнення нею 2-5 років, проте з другого року слоненя вже може приймати тверду їжу. Цікаво, що мати-слониха вчить своє чадо використовувати хобот: малюк перший час абсолютно до цього не пристосований і нерідко настає на власний хобот.

Пологи відбуваються один раз в 3-9 років, до появи на світло наступного малюка слоненя залишається при матері.

Як розмножуються слониСамки готові до спаровування після досягнення 7 років, але за життя в несприятливих умовах це час може бути зрушене до 19 або навіть 22 років. Фертильність триває до 60 років, одна самка може за своє життя виносити до 9 дитинчат.

Самці стають готовими до розмноження в 10-12 років, але рідко починають раніше 25, оскільки дуже сильна конкуренція старших особин. З 25 років самці час від часу впадають в стан мусту, рівень тестостерону в їх крові зростає більш ніж в 50 разів, змушуючи тварин ставати активними і агресивними.

На жаль, зовсім недавно в світі з кожним роком ставало все менше африканських гігантів. Причин тому кілька:

  • опустелювання земель.
  • Знищення слонів людиною заради отримання кістки. Навіть зараз, незважаючи на заходи по захисту, браконьєри примудряються безжально знищувати саванних слонів.
  • Бурхливе зростання населення і міст витісняє тварин з століттями обживати територій.

Розвиток сільського господарства, освоєння земель людиною роблять площа, придатну для проживання африканських слонів, все менше і менше. Зараз ці тварини знаходяться під охороною, проживають в національних парках і заповідниках, тому їх повного вимирання вдалося уникнути і навіть стабілізувати чисельність. В окремих випадках доводиться навіть стримувати зростання популяції за допомогою стерилізації, скорочення кількості водойм і переселення окремих особин на інші території, що охороняються.

Роль африканського слона в житті людей

Раніше саванні слони використовувалися як промислові тварини, що дають слонову кістку, шкуру. Використовувалися різні частини тіла: м`ясо в`ялили, з ніг виготовляли табурети, з волосся з пензликів плели прикраси. бивні застосовувалися для виготовлення клавіш фортепіано. В середині 19-20 століть щорічно від руки людини гинуло до 100 тисяч слонів. Однак у зв`язку з різким зниженням чисельності тварини були взяті під охорону, їх відстріл заборонений.

Зараз африканські слони нерідко використовуються в якості об`єкта екотуризму - люди їдуть з усього світу, щоб подивитися на життя цих дивовижних створінь в дикій природі.

Цікаві факти

На закінчення пропонуємо ознайомитися з деякими цікавими фактами про африканських слонів:

  • Серед них, як і серед людей, є лівші і правші, що визначити можна по тому, який бивень слон використовує частіше.
  • Тварина практично не має ворогів в природі, крокодили і леви небезпечні лише для малюків. І тільки людина стала справжнім ворогом гігантів.
  • За рахунок відсутності сальних залоз слони не потіють. А помахавши вухами, вони можуть знизити температуру тіла.
  • Ці тварини добре піддаються дресируванню, можуть використовуватися як робоча сила.
  • Слони відрізняються хорошою пам`яттю, це одні з найрозумніших ссавців світу, вони здатні сумувати і радіти, страждати при втраті близьких.

Саванний слон - справжній гігант у світі ссавців, що проживає на африканському континенті. це дивна тварина постраждало від людини, але саме з його допомогою і було врятовано від вимирання. Зараз слон в безпеці, але проживає здебільшого на охоронюваних територіях.

Споделете в социалните мрежи: