Бурі ведмеді: що їдять, скільки живуть, який мають вагу

Бурий ведмідь проживає в різних частинах світуСимволом Росії традиційно вважається бурий ведмідь. Потужне хижа тварина відноситься до сімейства ведмежих. Ці тварини відрізняються потужним статурою і масивною головою, в порівнянні з розмірами якої очі і вуха здаються зовсім маленькими. Залежно від виду і місця проживання інформація про те, скільки важить бурий ведмідь може коливатися.

Важить хижак від 350 до 600 кілограм. У довжину тіло має 1,2-2 метра. Як правило, самці більші за самок. Найбільшого ваги тварини досягають пізньої осені, так як накопичують жировий запас перед сплячкою.

У бурого ведмедя сильні лапи з п`ятьма пальцями, які закінчуються гострими кігтями, що досягають 10 сантиметрів. Кігті НЕ втяжні, серповидні. Є також короткий хвіст, який майже не видно з-за вовни. Зубов у цих тварин 40.

Забарвлення розрізняється залежно від місця проживання. Може варіюватися від світло-коричневих відтінків до чорного. Шерсть густа з яскраво вираженим загривком. Навесні і восени линяють.

Де мешкає бурий ведмідь

Зустріти цього хижака можна в досить широкій смузі:

  • в Альпах, Піренеях,
  • на Скандинавському півострові,
  • в Фінляндії
  • в лісах на території центральної Європи,
  • в Азії
  • в Канаді та Америці.

Можна сміливо сказати, що ці тварини населяють всі частини світу. У природі мешкають в густих лісах або на вирубках, расположенних недалеко від водойм з прісною водою.

Який спосіб життя ведуть

Бурі ведмеді, як правило, ведуть мандрівну одиночну життя. Однак, якщо на обраній території є велика кількість їжі, то цей представник тваринного світу далеко від звичного місця проживання не йде.

Хоч вони і здаються незграбними, бурі ведмеді дуже добре лазять по деревах і плавають у водоймах. Можуть пропливати до 6 кілометрів.

Бурий ведмідь вміє довго стояти на задніх лапахПри зустрічі з небезпечними супротивниками цей представник ведмежих встає на задні лапи і намагається звалити ворога передніми лапами.

Найбільш активні це хижаки в сутінках або вночі. У зимовий час впадають в сплячку, під час якої тварини можуть втрачати до 80 кілограм з жирових запасів.

Барліг на зиму вибирають в спокійних відокремлених місцях. Це теплі, сухі і просторі притулку. В якості підстилки використовується мох і суху траву, а маскування забезпечується гілками. Однією барлогом ведмідь може користуватися кілька років.

Перед сплячкою тварини плутають свої сліди. У цей час вони кружляють по болотах і навіть крокують задом наперед!

Під час сну дихання і серцебиття ведмедя сповільнюються, але сон у тварини дуже чуйний. Його легко потривожити і розбудити. Сплячка триває з жовтня по квітень. Протягом цього часу бурі хижак не випорожнюються. Всі відходи життєдіяльності в організмі ведмедя проходять повторну переробку в білки.

Бура ведмедиця з виводком

Історії про те, що ведмідь смокче лапу взимку пов`язана зі зміною шкіри на подушечках лап. Це відбувається взимку. Шкіра сильно сохне, лущиться і лопається. Щоб якось полегшити цей процес, тварина облизує лапи і зволожує сухі місця слиною.

Трапляється, що в голодні роки ведмідь не може набрати достатньої ваги, щоб спокійно впасти у сплячку. В такому випадку ведмідь бродить в пошуках їжі. Таких особин називають шатуном, і зустріч з ними вкрай небезпечна, так як від голоду тварина стає дуже агресивним.

Навесні найпершими залишають барлогу дорослі самці, а останніми свої притулку залишають самки з ведмежатами.

Чим харчується бурий ведмідь

Ведмеді практично всеїдні тварини. У їх раціон входять:

  • лісові ягоди,
  • овес,
  • мед,
  • комахи і личинки,
  • миші,
  • яйця птахів,
  • риба,
  • невеликі тварини.

Найчастіше харчуються рослинною їжею або рибою, особливо лососем. Коли йде нерест лосося на річці можна спостерігати одночасно десять - тридцять ведмедів. Іноді відбуваються сутички за рибу.

Бурий ведмідь - прекрасний мисливець і рибалка.На велику дичину незважаючи на свої силу і розміри вважають за краще не нападати. Під час переслідування дичини ведмідь може розвивати швидкість до 50-60 кілометрів на годину. Як правило, на велику дичину полюють молоді самці.

Не гидують ці тварини і падлом. Можуть є дичину, вбиту іншими тваринами. Свою здобич маскують хмизом. Далеко від дичини не відходять, поки не з`їдять повністю.

Як розмножується і скільки живе бурий ведмідь

Шлюбний період настає в кінці весни і триває протягом місяця. В цей час ведмеді найбільш небезпечні і краще з ними не стикатися. Самки в цей період виділяють особливий пахучий секрет, за яким їх знаходять самці. За одну самку можуть битися кілька самців. Часто бої закінчуються летальним кінцем для одного з претендентів.

Вагітність триває приблизно 7 місяців. Найчастіше народжується 2-3 ведмедика. Малюки при народженні важать 500 грам. Маленькі ведмежата народжуються лисими з закритими очима, які відкриваються через місяць.

Виходити з барлогу вони починають навесні, перший час майже не відходять від ведмедиці. Мати годує їх молоком і навчає основам полювання, так як зуби у ведмежат прорізаються до 3 місяців.

Ростуть малята повільно. Самостійними ведмежата стають у віці 3 років, коли залишають ведмедицю. Статева зрілість настає в приблизно в 4 роки. Ведмеді дають потомство приблизно раз в 2-4 року.

Тривалість життя в природі досягає 20 років, в неволі можуть жити майже до 40.

Споделете в социалните мрежи: