Велика панда: хижак, який не їсть м`яса

Всі ми звикли, що хижаки харчуються м`ясом, а травоїдні рослинною їжею. Але бувають винятки. До них можна віднести велику панду. З невідомої причини грізний хижак перейшов на бамбукову дієту.

Вчені довго сперечалися про те, до якого сімейства віднести цей вид.

Велика пандаДві великі панди

Після проведення генетичних тестів і методів молекулярної діагностики з`ясували, що мала панда все ж відноситься до єнотова, а велика - до ведмежим.

Велика панда на пні

Незважаючи на схожість зовнішності і назви, вони не є спорідненими видами.

Панда велика і мала

А найближчим родичем виявився очковий ведмідь, що живе в Південній Америці.

очковий ведмідь

Чорно-білі ведмедики, виявляється, живуть на дуже мізерною дієті: харчуються майже виключно бамбуком, який становить 95% їх раціону, а решта 5% - комахи і яйця птахів.

Велика панда їсть бамбук

Вони відносяться до загону хижих, але здогадатися про це майже неможливо, видають тільки гострі зуби.

зуби панди

Пандам доводиться їсти по 16 годин на добу і вони сгризают до 12 кг бамбука в день, причому з з`їденого засвоюється всього 2 кг.

панда

Вчені спеціально досліджували їх РНК. З`ясувалося, що мікрофлора кишечника панд і набір ферментів більше пристосовані до перетравлювання м`яса, ніж рослин.

Панда з відкритою пащею

Пояснюється це тим, що у травоїдних тварин для засвоєння рослинних волокон є відповідні речовини та кілька відділів шлунка для тривалої переробки їжі.

Панда їсть яблуко

Але в травній системі панд також живе велика кількість мікроорганізмів, які розщеплюють целюлозу та перетворюють її в легко засвоювані організмом цукру типу глюкози.

Панда висить на гілці

Ще одна цікава особливість - у цих тварин крім п`яти звичайних пальців на лапах є шостою, своєрідний виріст на наручний кістки, який допомагає утримувати бамбукові стебла.

Лапа пандиБудова лапи панди

Поки залишається загадкою, що послужило причиною переходу панд з м`ясної дієти на рослинну.

Лапа великої панди

Є припущення, що вони програли в харчовій конкуренції своїм родичам - чорним азіатським ведмедям.

Чорний азіатський ведмідь

Але в будь-якому випадку травна система якимось чином збереглася як в стародавні часи. А самі панди, відмовившись від м`яса, виявилися перед еволюційної дилемою.

Панда гризе бамбук

Щоб зберегти енергію, їм тепер доводиться половину дня спати, а час, що залишився жувати стебла бамбука.

Панда лежить на спині

Можливо, з цієї ж причини чисельність цих тварин невелика, розмноження відбувається раз на рік, а можливість зачати дається всього на 2-3 дні.

Новонароджена панда

Вага новонародженого дитинчати становить 1/800 від маси матері.

Новонароджені панди з самкою

Причому у панд часто народжуються два малюки, але самка піклується тільки про одне, а другий гине.

дитинчата панди

Панд занесли в Книгу Гіннеса як найчарівніших тварин. Але ці ведмеді в даний час - зникаючий вид, їх популяція постійно зменшується, а народжуваність залишається низькою. У дикій природі залишилося близько 1600 особин.

Споделете в социалните мрежи: