Види кажанів, де вони мешкають і що їдять

Види кажанівкажан

- це тварина, яка є представником класу ссавців, ряду рукокрилих, підряду кажани.

У світі налічується близько 900 видів цих крилатих тварин. Кажани дуже поширені на нашій планеті і це єдині ссавці, які вміють літати.

Опис зовнішнього вигляду кажанів

Де живуть і що їдять кажаниТваринки зазвичай мають невеликий розмір. З усіх представників підряду Свіноносая кажан є найдрібнішої. Вага її всього 2 грами, довжина її тіла варіюється від 2,8 до 3,4 см, розмах крил досягає 16 см. Ця тварина вважається одним з найменших в світі. Зустрічаються також і досить великі представники виду, наприклад - гігантський Лжевампір, що має масу тіла близько 150-200 грам, розмах крил до 73-75 см і ширину крила 14-17 см.

Тіла всіх кажанів покриті короткою і м`якою шерстю. Колір її може бути різним - від білого до темно-сірого, коричневого і бурого відтінку. Деякі звірятка мають навіть рудий або червонуватий окрас. А також, в природі існують особини, зовсім не мають шерсті. Відомо два види таких тварин, які мешкають в Південно-Східній Азії і на Філіппінах.

Зір у цих тварин розвинене слабо, розрізняти кольори вони не здатні зовсім. Але це не означає, що кажани сліпі, деякі з них можуть бачити досить добре. Наприклад, каліфорнійський листоносов, при відповідному освітленні може вистежувати здобич за допомогою очей.

Всі представники цього виду володіють унікальним слухом, у них він є провідним органом почуттів. Деякі звірятка мають дуже великі вуха майже такого ж розміру, як і тіло. У багатьох кажанів на підставі вух є шкірно-хрящової виріст, він досить вузький і маленький, а призначений для посилення і кращого сприйняття звуку. Завдяки таким вухам, у тварин настільки добре розвинений слух, що вони здатні почути звуки комах на тлі сильного шуму води.

Будова черепа і кількість зубів у різних видів підряду може відрізнятися в залежності від харчування тварин. Вони, як і всі ссавці мають зубну систему, що включає в себе: різці, ікла і корінні зуби. Наприклад, якщо звір харчується нектаром квітів, то його лицьова частина черепа матиме витягнуту форму, щоб вміщати довгий язик, яким він дістає їжу.

Особи, що поїдають великих комах, мають більш довгі ікла і великі зуби, ніж ті, хто харчується дрібними комахами з м`якою оболонкою. Зазвичай у таких кажанів може бути 38 дрібних зубів, а у вампірів всього 20, адже в більшості випадків їм потрібні тільки гострі ікла, щоб зробити ранку на тілі жертви. Зуби звірів, що вважають за краще харчуватися фруктами, спеціально пристосовані для ретельного роздрібнення плодів.

Крила кажанів дуже унікальні за своєю конструкцією. Передні кінцівки у звірків прекрасно функціонують, завдяки своєрідному будовою кистьових кісток. Великі пальці у них перетворилися в кістки, а кістки чотирьох інших пальців подовжилися, що дуже зручно для зміни форми крила.

Кістки в крилах з`єднуються між собою за допомогою тонкої та легкої мембрани. Її можна легко пошкодити, але це сама швидко загоюються тканину, що може бути у ссавців. Вона відновлюється в 10 разів швидше, ніж у людини. Мембрана покрита безліччю дрібних волосків, біля основи яких розташовані сенсорні клітини, повідомляють кажана під час польоту про потоках повітря, завдяки чому тварина може розрахувати, коли потрібно прискорити або сповільнити політ.

Тіло звіра складається з щільного шару м`язів, які дозволяють їм під час польоту різко змінювати напрямок, злітати в повітря або спрямовуватися вниз. Все це рукокрилі можуть проробляти абсолютно не дивлячись. Для орієнтації під час нічних польотів, тварини видають високочастотний писк, що повертається до них луною. Така ехолокація і дозволяє кажанам облітати будь-які перешкоди, не стикатися з ними, а також знаходити здобич і летіти за нею зі швидкістю до 60 км на годину.

Трохи цікавого про кажанів:

  1. Де живуть кажаниНайбільша летюча миша - Золотокоронная лисиця, тіло завдовжки близько 50 см, вага до 1600 кг, розмах крил до 180 см.
  2. До найменшим відноситься Свіноносая кажан, довжина її тіла близько 3 см, а вага не більше 2 грам.
  3. Живуть рукокрилі до 17-20 років.
  4. З усіх ссавців тільки кажани і дельфіни використовують ехолокацію.
  5. У всіх представників виду дуже швидкий метаболізм, їжа може перетравлюватися за 20 хвилин.
  6. Кажани багато часу приділяють очищенню свого тіла.
  7. Тварини цього виду не можуть довго перебувати в положенні головою вгору.
  8. Особи, які конкурують між собою і полюють на одну і ту ж здобич, вибирають різні місця і години для годування.
  9. На межі вимирання знаходиться велика кількість кажанів, через скорочення місця проживання і знищення їх людьми.

Спосіб життя рукокрилих

Де живуть кажани

Що їдять кажаниРізноманітні види цих тварин широко поширені по всьому світу, за винятком Антарктиди, Арктики і деяких океанічних островів.

Велика кількість кажанів населяє тропічні і субтропічні країни.

Представники ряду рукокрилих - нічні тварини. Вдень вони ховаються в своїх сховищах, це можуть бути печери, ущелини в скелях, різні споруди, затишні місця під землею, де вони висять вниз головою, збираючись величезними зграями. Вночі ж для них день тільки починається і вони вилітають зі своїх будинків у пошуках їжі.

Кажани, що мешкають в країнах з помірним і прохолодним кліматом, в холодну пору року впадають в сплячку, яка триває до 8 місяців. Деякі особини при настанні зими можуть мігрувати на відстань близько 2 тис. Км, пролітаючи за одну ніч до 35 км.

Що їдять кажани

Де живуть кажаниОсновою раціону представників ряду рукокрилих зазвичай є комахи. Одні можуть ловити жуків і метеликів на льоту, а інші підхоплюють комах, що сидять на листках рослин. Серед тварин, що мешкають в тропіках, існують і такі, хто харчуються тільки плодами, нектаром і пилком рослин. Але є різновиди кажанів, що поїдають як фрукти, так і комах.

Деякі кажани, вважають за краще харчуватися рибою і іншими водними мешканцями, а також є особини, які поїдають дрібних птахів і ссавців.

Існують ще інші, не зовсім звичайні види рукокрилих - це вампіри, які харчуються виключно кров`ю тварин, птахів, а іноді і людини. Інші представники підряду - лжевампіри, є м`ясоїдними хижаками, в їх раціон входять птиці, жаби, ящірки і кажани іншого виду.

Види кажанів

Основні види кажанівВ природі живе дуже велика кількість представників ряду рукокрилих, ось найвідоміші з них:

  • гігантська вечірниця. Це найбільша різновид кажанів, які проживають в Європі та Росії. Довжина її тіла від 8,5 до 10,4 см, вага - 41-76 рр. Розмах крил досягає 42-46 см. Тварина має коричнево-рудий колір шерсті на спині і більш світле черевце. На голові близько вушок переважає більш темна забарвлення.

Житла кажана - в лісах, причому ареал її простирається від Франції до Кавказу. Часто цей вид тварин обживає дупла дерев з іншими представниками підряду, рідше утворює власні колонії. Звірятко харчується досить великими комахами також маленькими горобиними пташками, яких ловить у повітрі на великій висоті. Ця кажан занесена в Червону книгу.

  • білий листоносов. Це невелика тварина з довжиною тіла 3,6-4,7 см, вагою не більше 7 грам, що не має хвоста. Самки мають більш менший розмір, ніж самці. Тварини мають біле забарвлення шерсті на спинці, який потім переходить в крижі сіруватого відтінку. Низ черевця теж має сірий колір. Ніс і вушка у звірка жовтого кольору і мають форму листочків.

Білі листоносов мешкають в Південній і Центральній Америці, вважаючи за краще знаходити собі притулку в вічнозелених лісах, забираючись не надто високо. Харчуються фруктами і деякими видами Фікуса в нічний час доби. Зазвичай ці тварини живуть самотньо або селяться невеликими групами, не більше 5-6 особин.

  • Лилик двоколірний. Звірятко має довжину тіла до 6,5 см, розмах крил становить від 27 до 33 см. Вага його від 12 до 24 грам. Свою назву ця летюча миша отримала завдяки своєму забарвленню - поєднанню в ньому двох кольорів. Спинка тваринного забарвлена ​​в темно-коричневий колір з рудим відтінком, а черевце сіре або біле. Мордочка, вуха і крила мають чорний колір.

Житла цих кажанів - на території Євразії, від Англії і Франції до узбережжя Тихого океану. У країнах західної Європи ці тварини часто водяться в великих містах. Вони можуть чудово уживатися по сусідству в одному притулок з іншими представниками виду кажанів. Тварини полюють на комарів, мошок і інших дрібних комах протягом всієї ночі. Лилик знаходяться під загрозою зникнення і охороняються у багатьох країнах.

Споделете в социалните мрежи: