Австралійська єхидна: де живе, особливості тваринного, харчування

Австралійська єхидна: описАвстралійська єхидна - один з численних видів тварин, що відкладають яйця, що належать до сімейства ссавців. Мешкає на волі не тільки в Австралії, але і в Тасманії і Нової Гвінеї.

За рахунок своєї можливості пристосуватися до різного клімату, тварина може жити в неволі практично в кожній куточку світу.

Тварина єхидна відрізняється від інших звірів своєю специфікою.

  • Зовнішній вигляд австралійської єхидни дуже нагадує їжака, а також є загальні схожі риси з дикобразом. Практично вся поверхня тіла єхидні покрита гострими голками.
  • На відміну від більшості тварин, потомство єхидні з`являється на світ з відкладених яєць. Таке явище в основному зустрічається у птахів, а також у деяких ссавців.
  • На відміну від птахів, які висиджують свої яйця в гніздах, австралійська єхидна виношує їх в сумці, розташованої в черевній порожнині, як і у кенгуру.
  • Харчування тваринного відбувається, так само, як у муравьеда.
  • Виведене потомство, харчується молоком матері, як і у більшості ссавців.
  • За даними вчених, можна зробити висновок, що ніс його вб`є! Забезпечений унікальними клітинами, що відповідають за уловлювання електромагнітних імпульсів. Саме за рахунок цих сигналів тварина може відстежувати всю живність навколо неї.

Дуже часто можна зустріти порівняння єхидні з птахом, її навіть часто називають «птіцезверь».

Зовнішній вигляд

Як виглядає австралійська єхиднаВ середньому, довжина тіла його вб`є! Складає близько 40 сантиметрів. Вся поверхня спини покрита гострими голками упереміш з вовною. У його вб`є! Хоч я знаю шия, тому видається, що її маленька голова різко переходить в тулуб. Рот цього милого тваринного представлений трубообразной формою, всередині якого знаходиться довгий липкий язик. Для того, щоб орієнтуватися на місцевості, єхидна використовує дзьоб. Це єдине джерело пізнання світу, оскільки зір у тварини не найкраще.

Лапи у єхидни дуже м`язисті, хоч і короткі. На лапах, як у багатьох ссавців, п`ять пальців. Кігті у єхидні довгі, особливо на задній лапі. Найдовший кіготь досягає п`яти сантиметрів. Він їм потрібен для розчісування своїх голок. Крім спини, у тварини невеликий хвіст також покритий голками. Сама тварина приосадкувате, спритно риє землю.

Спосіб життя

По своїй натурі єхидна вважає за краще жити на самоті. Тварина дуже ретельно оберігає свою територію, і буде боротися всіма силами з небажаними гостями. Але тварини обзаводяться постійним житлом, вважаючи за краще замість цього вільно пересуватися по світу. За зовнішнім виглядом звірка не скажеш, що він може переплисти навіть невелика водойма, але це не так. Єхидна прекрасно плаває.

Під час небезпеки австралійська єхидна скручується в клубокУ тварин добре розвинений інстинкт самозбереження. Вони в змозі миттєво зреагувати на небезпеку і вжити відповідних заходів, щоб уберегти себе від ворога. Найпоширеніше місце для притулку на час небезпеки це зарості і тріщини скель.

Якщо єхидна зустрілася віч-на-віч зі своїм ворогом, то вона починає дуже швидко згортатися в клубок, виставляючи свої голки в якості захисного зброї. Такий спосіб дуже добре допомагає врятувати життя вб`є. Але такий спосіб самозахисту тварина використовує в тому випадку, коли земля дуже тверда, і у його вб`є! Немає можливості вирити собі нору, щоб сховатися в ній.

харчування

Основою в раціоні цієї тварини є терміти, молюски та мурахи. Для видобутку їжі, звірок з легкістю може розорити мурашник, обдерти кору дерева. За рахунок своїх м`язистих лап, австралійський «їжачок», може без праці відсунути великий камінь і поласувати, що знаходяться під ним комахами і черв`яками. У момент харчування, в травний тракт разом з їжею надходять невеликі камінчики і земля, які сприятливо позначаються на процесі перетравлення їжі.

єхидна володіє дуже довгим і сильним мовою, яка вона викидає на великі відстані. За рахунок липкою поверхні язика, до нього прилипає видобуток, яку згодом тварина розчавлює в своїй порожнини свого рота.

Процес полювання в основному відбувається в темний час доби. Днем видобуток прожитку здійснюється тільки в прохолодну погоду. Це обумовлено тим, що у тварини повністю відсутні залози, що відповідають за виділення поту. А температура тіла не перевищує 32 градусів. Саме тому австралійський звірок дуже погано переносить жару, втім, як і холод.

При дуже низькій температурі, єхидна стає млявою і всі процеси, що відповідають за життєдіяльність, притупляються.

Варто відзначити, що звір, при несприятливих погодних умовах, може впасти в сплячку, тривалість якої становить до 4 місяців. В цей час, поживні речовини в організм надходять від жиру, накопиченого за сезон.

Варто відзначити, що вб`є вживають дуже мало води. Запас необхідної рідини для нормального функціонування організму надходить разом зі з`їденими комахами.

розмноження

До 2003 року процес розмноження цих тварин був загадкою для всього людства. За результатами досліджень було встановлено, що період запліднення у цих звірків починається ранньою весною і закінчується в перших числах вересня.

В момент шлюбного періоду, єхидні можуть співіснувати разом і жити маленькою групою, що не перевищує 6 особин. На чолі цієї групи завжди знаходиться самка, яка є єдиною в своєму роді в цій маленькій «громаді».

Залицяння за самкою, з боку самців, триває протягом одного місяця. Якщо самка лягає на спину, то вона показує, що готова до запліднення.

Саме тоді самці починають бурхливу діяльність. Вони починають торувати навколо самки траншею, глибиною 30 сантиметрів. Сама траншея є таким собі «полем бою», на якому самці намагаються виштовхнути один одного за її межі. В остаточному підсумку, переможець злучається з самкою. Період вагітності триває до 4 тижнів. Причому термін вагітності залежить від температури повітря. Чим холодніше, тим довше вагітність.

Розмноження австралійської єхидниХто б міг подумати, але у цього ссавця, під час вагітності, утворюється спеціальна сумка, в якій самки відкладають шкіряні яйця. Дитинча, народжуючись, зазвичай це відбувається після закінчення 10 тижнів, рухається в передню частину сумки матері, де він харчується молоком. Там він перебуває 2 місяці, після чого, самка відпускає його на простори зовнішнього світу.

Але на тому її турбота не закінчується. Вона вириває невелику яму, яка розташована в затишному місці і кожні п`ять днів приходить відвідати його. Тривалість таких відвідувань триває до 6 місяців.

Саме після цього терміну, з маленького дитинчати, формується доросла особина, здатна самостійно добувати собі їжу і жити окремо від матері.

факти розмноження

  • самка може заводити потомство з 3 років;
  • розмноження відбувається вкрай рідко, зазвичай не частіше, ніж один раз на п`ять років;
  • за одне запліднення, у самки може бути тільки одна дитина;
  • сумка для виношування потомства, з`являється тільки під час вагітності.

За рахунок свого пристосування до кліматичних умов, кожен бажаючий може помилуватися на цього дивного звіра в зоопарку.

Споделете в социалните мрежи: