Баргузинский соболь: красиве і хижа тварина

Баргузинский собольУ глухих тайгових лісах мешкає гарний дикий звір - соболь. У цієї тварини існує безліч підвидів, які розрізняються залежно від розміру, кольору і якості хутра, а також району проживання.

Назви підвидів дані саме за місцем проживання, наприклад: ангарський, енисейский, камчатський. Баргузинский соболь відрізняється від своїх побратимів щодо дрібними розмірами і темним кольором шкурки.

Баргузин - володар цінного хутра

Соболь на снігуБаргузинский соболь - хиже тварина, що відноситься до сімейства куницевих. Природа наділила його красивим хутром. Дуже м`який і легкий, шовковистий на дотик хутро має гарну міцність. Завдяки своїм характеристикам він цінується вище, ніж шкурки інших підвидів соболів.

Колірна палітра хутра варіюється від дуже темного до світло-коричневого відтінку. На шиї є світла пляма. Чим темніше колір шкурки, тим вище її вартість на аукціонах хутра.

Полювання на соболя

Соболь їсть рибуВідмінної якості і краси хутро зробив баргузинського соболя об`єктом безжального винищення з давніх часів. Полювали на соболя всюди в Сибіру, ​​незважаючи на скорочується чисельність особин, тому в першій половині XX століття в деяких тайгових місцевостях майже не залишилося цього цінного звіра.

В даний час ситуація змінилася. здійснюються охоронні заходи, проводиться боротьба з браконьєрством, вводиться сувора підконтрольність і періодичність полювання. Всі ці заходи сприяють тому, що зникнення Баргузин вже не загрожує.

До встановлення глибокого снігового покриву на хутрових звірів полюють за допомогою собаки лайки. Після випадання снігу переходять на капкани. За сезон працівники промислових господарств добувають по 40-50 тварин.

Спосіб життя баргузинського соболя

Соболь на деревіЦей звір досить сильний для своїх невеликих розмірів. Спритний і верткий, він рухається стрибками довжиною до 70 см.

Лапи у тварини широкі і покриті густим хутром, тому йому зручно пробиратися по снігу, що не провалюючись. Соболь володіє відмінним слухом і нюхом. Він найбільш активний вранці і ввечері.

Місця існування

Баргузин собольБаргузинский соболь отримав свою назву від місця проживання - на Баргузинском хребті біля узбережжя озера Байкал. Зараз його ареал значно розширився, звірка можна зустріти і в сибірській тайзі, і на Далекому Сході.

Баргузин воліє важкопрохідні хвойні ліси, особливо кедрач. Він селиться на захаращеність місцях, де є кам`яні розсипи, густий чагарник, повалені дерева.

Де живе баргузинский собольПід корінням вивернутих дерев або в їх дуплах найчастіше звір і влаштовує своє лігво. Затишну нірку тварина містить в чистоті.

В основному соболь пересувається по землі, іноді забирається по стовбурах в крони дерев. Свою територію він обмежує мітками, прокладає там власні стежки і намагається позбутися від інших дрібних хижаків. На вподобаному ділянці звірок живе 2-3 роки, потім йде і вибирає нове місце для проживання.

розмноження

Соболь в заповідникуДо парування звірята готові з віку двох-трьох років і обзаводяться потомством приблизно до 15 років. Після спарювання самець знаходиться недалеко від самки і приносить їй видобуток, щоб вона могла підтримати сили під час вагітності.

Дитинчата народжуються навесні сліпими і безпорадними по 3-4 штуки в посліді. Самка зворушливо піклується про своє потомство. Вона відчайдушно кидається на будь-якого ворога, якщо малюкам загрожує небезпека. Соболята знаходяться в лігві до півтора місяців, потім починають виходити і пізнавати навколишній світ. В середині літа підріс молодняк приступає до самостійного життя.

Чим харчується тварина баргузин

Баргузинского соболя можна віднести до всеїдних ссавцям, хоча основу його харчування складають дрібні тварини:

  • миші-полівки;
  • гризуни піщухи;
  • молоді зайчата;
  • бурундуки;
  • білки.

тварина собольІноді соболь може добути навіть глухаря або тетерука, які ночують в норі під снігом. Він може покуштувати і падали, а також риби, викинутої на берег.

Незважаючи на хижу сутність, соболь не проти поласувати кедровими горіхами і тайговими ягодами: брусницею, морошкою, чорницею. Чи не відмовиться звір при нагоді і від меду диких бджіл.

А ось сам в якості їжі соболь може попастися великим совам, куниці, ведмедям.

Розведення на звірофермах

Соболь біжитьПри розведенні і вирощуванні хижака в умовах неволі існує багато труднощів. Незважаючи на дотримання всіх вимог щодо змісту, тільки четверта частина самок здатна до зачаття. Стресовий стан тварин, викликане перебуванням в клітинах, призводить до більш пізнього статевого дозрівання. Не завжди є можливість підтримувати у вольєрах температурний режим, близький до природних погодних умов.

Як містити соболяЯкість і краса шкурок безпосередньо залежать від освітлення, тому необхідно, щоб всі клітини були освітлені сонцем, що в умовах великого господарства може бути проблематично. Тваринки повинні бути забезпечені різноманітним збалансованим харчуванням:

  • м`ясною продукцією;
  • молоком;
  • овочами;
  • фруктами;
  • вітамінними добавками.

Незважаючи на складності розведення соболя в неволі, цей бізнес успішно розвивається і дає відчутний результат. Крім того, є господарства, які вирощують тварин спеціально для подальшого розселення в природі і поповнення популяції в разі потреби. Саме цей захід покликаний захистити дика тварина від повного винищення.

Споделете в социалните мрежи: