Де живе і чим харчується, як виглядає тварина ягуар

Характерне опис ягуарівЯгуар відноситься до хижих ссавців сімейства котячих, представник роду пантера (всього чотири), що живе на Американському континенті. У дикій природі за розмірами тварина знаходиться на третьому місці, поступаючись лише тигру і леву. Цей кіт найпотужніший і великий в Західній півкулі.

Житла і характеристика ягуарів

Житла ягуарівЦі величезні кішки живуть на луках і в лісах тропічної Південної і Центральної Америки, але можуть оселитися і в пустелі. Їх можна побачити і в штаті Арізона, що розташована в південній частині Північноамериканського континенту.

Деякі вчені впевнені, що ягуари мешкали на планеті ще 2 млн років тому, їхні родичі поширилися по території Азії, Європи, Африки. Однак, взятий аналіз ДНК показав, що перший ягуар з`явився 285-515 тисяч років тому, пізніше, ніж припускають копалини знахідки.

Характеристика «чорної пантери» така:

  • Тіло досягає довжини 120-195 см.
  • Хвіст до метра.
  • Висота - 76 см.
  • Маса тіла має в середньому від 56 до 96 кг.
  • Вагітність триває 91-111 днів.
  • Самка стає статевозрілої до двох-трьох, самець - до трьох-чотирьох років.
  • У посліді зазвичай 2-3 кошеня, іноді трапляється 1 і 4. Малюки не відлучаються від матері до 6 тижнів. Потім знаходяться з нею, поки не визначать для себе територію полювання.
  • Тривалість життя тварини в природних умовах 12 років, в умовах неволі - до 28.
Як виглядають ягуари і чорні пантери Опис зовнішнього вигляду ягуарівОсобливості забарвлення тварин ягуарівОпис зовнішнього вигляду чорної пантериВідмінності чорного ягуара від чорної пантериОпис відмінностей підвидів ягуарівЗовнішній вигляд кошенят ягуарів

Який же цей представник пантер? Чим відрізняється від інших? Ягуар, фото тварини можна побачити на нашому сайті, зовні схожий на леопарда, але більш м`язистий і потужний. Його лапи відносно короткі, але масивні, а груди могутня.

Відрізнити від іншого представника котячих можна по цятками на шкурі, які розташовані в центрі розетки. Ця тварина схоже на тигра перевагою місць проживання і поведінкою. Велика кішка має найсильніші щелепи серед всього свого сімейства.

Ягуар має славу відмінним плавцем. Для життя вибирає місця, де неподалік знаходиться водойма. Він вважає за краще селитися уздовж річок, в періодично підтоплюються лісах і чагарниках. На відкритих просторах майже неможливо його побачити, оскільки їм більше подобаються прітенённие умови тропічного лісу.

Забарвлення шкіри тварини робить його непомітним під час полювання. Це ідеальний камуфляж, його важко розпізнати між плямами світла і тіні. Характерні плями розташовуються на ній з боків і на спині, внутрішні поверхні лап, живіт, горло і підборіддя, як правило, мають біле забарвлення.

Відмінною рисою ягуара різних підвидів, незважаючи на різне забарвлення, є наявність чорного плями в кутку рота і темних плям з білим або жовтим вкрапленням за вухом з боку спини.

Перед цими тваринами схилялися корінні американці, в їх числі стародавні майя і ацтеки. Індіанці впевнені, що ягуар наділений здібностями гіпнозу, за допомогою якого позбавляє жертву можливості ворушитися. А стародавні майя вважали тварина символом влади богів.

У природі іноді зустрічаються темні або повністю чорні ягуари, їх часто називають «Чорна пантера». Схожі особини можна спостерігати і у леопардів. Темний забарвлення у цих представників котячих обумовлений великою кількістю меланіну (пігменту).

Як полюють ягуари

Опис процеси полювання ягуарівНезважаючи на те що ягуар може добре лазити по деревах, спійману видобуток він поїдає на землі, а не ховає в кроні дерев від інших хижаків, як леопард. Полювати за краще в темний час доби.

При атаках ягуар намагається вбити одним точним ударом потужних щелеп, оскільки довго переслідувати жертву він не в силах, так як швидко видихається, хоча на коротких дистанціях він може показати свої здібності спринтера. Тому краще для нього відразу вразити жертву наповал, для цього використовує тактику несподіваного нападу з засідки.

У кожної тварини своя ділянка для полювання площею до 80 кв. км. На ньому за краще полювати на великих ссавців, таких як тапира, калібара, пекар. При невдачі можуть переключитися на більш дрібних звірків, а також на птахів, рептилій, рибу, яку, подібно ведмедю, ловить передньою лапою.

Після полювання ягуар перетягує вбиту здобич в надійне місце, залишки ховає в землі або просто кидає. Ніколи не доторкнеться до падали. Ці великі кішки здатні нападати і на людей, це відбувається вкрай рідко, тільки якщо їм загрожують або вони голодні. Спостерігають за людьми швидше з цікавості.

Особливості «чорних пантер»

  • Характерні особливості чорних пантеру ягуара найсильніші і потужні щелепи серед усіх представників котячих;
  • більшу частину року живуть на самоті, подібно тиграм;
  • в шлюбний період, що триває з серпня по вересень, самці влаштовують змагання, прагнучи роздобути самку;
  • новонароджені кошенята мають масу приблизно 0,8 кг;
  • друга назва ягуара «чорна пантера»;
  • ягуари майже не піддаються дресируванню;
  • в умовах зоопарку ці звірі живуть в два-три рази довше, ніж на волі;
  • обзаводяться потомством раз в два роки.

На більшій частині території свого проживання ці тварини майже повністю винищені. Всьому виною браконьєрське полювання, відстріл звірів скотарями і перенесення цих великих кішок з природних місць мешкання в інші краї.

Ягуар охороняється в більшості країн і занесений в міжнародну Червону книгу. Однак, полювання на ягуара в обмеженій кількості дозволяють в Мексиці, Бразилії та деяких інших країнах.

А в Болівії їх навіть відстрілюють заради трофеїв. Все це сумно, адже ця красива хижа кішка одна з прекрасних тварин, що населяють нашу планету, і людина зобов`язана зберегти її популяцію в дикій природі.

Споделете в социалните мрежи: