Де живуть кенгуру. Опис тваринного і спосіб життя

Де живуть кенгуру- спосіб життя і опис твариниНапевно, не вистачить слів, щоб описати всю різноманітність тваринного світу нашої планети. Практично в кожній країні і кожному регіоні є свої унікальні тварини ендеміки

, які зустрічаються лише в конкретному ареалі. Яскравим прикладом таких істот є кенгуру.

І якщо задати будь-якій людині питання «де живуть кенгуру», він без сумнівів відповість: в Австралії. Звичайно ж, він буде прав, адже значна частина кенгурових мешкає саме на цьому континенті, а сумчастий красень ще й є національним символом самого унікального і маловивченого держави.

Однак, якщо копнути ширше, то тварина кенгуру може жити:

  • в Новій Зеландії;
  • в Новій Гвінеї;
  • на островах архіпелагу Бісмарка;
  • в Тасманії.

Слід зазначити, що в природі існує більше 50 різновидів таких тварин зі своїми особливостями і цікавими фактами. зустрічаються гігантські особини червоного і сірого кольору, зустрічаються і невеликі кенгурові щури, які теж відносяться до сумчастих, також є валлабі - особини середнього розміру і багато інших.

Де живуть кенгуру: опис тварини і спосіб життя

Основні характеристики

Кенгуру- спосіб життяКенгуру відноситься до Інфраклас сумчастих і являє собою досить велика тварина висотою 100-170 сантиметрів і вагою 20-40 кілограмів. Такі характеристики визначають самців, тому що самки трохи менше і легше. Основною особливістю тварин є світло-сірий або рудувато-червоне забарвлення вовняного покриву, голий чорний ніс і тривалі вуха, які дозволяють успішно вловлювати найнезначніші звуки і визначати наближення ворога.

Також звірок має довгими задніми лапами і гнучким хвостом, який дозволяє утримувати рівновагу при здійсненні складних і тривалих стрибків. Під час пересування звір може розвивати неймовірну швидкість, яка нерідко досягає 60 кілометрів на годину. У разі якщо кенгуру помічає небезпеки, він може розігнатися до 90 кілометрів на годину. Природно, він зможе пробігти з такою швидкістю лише кілька хвилин. Передні лапки істотно коротше задніх і володіють гострими кігтями. Кігті тварина використовує для захисту від хижаків і пошуку води в сухій землі. Також кігті служать незамінним інструментом при з`ясуванні відносин один з одним.

скільки живуть?

Де живуть кенгуру- Опис твариниТривалість життя кенгуру нерідко досягає 18 років. Статеве дозрівання закінчується в дворічному віці, а процедура спарювання може тривати цілий рік. Вагітна самка виношує дитинча 32 дня, після чого на світ з`являється маленький кенгуру. Його місцеві жителі називають Джої. Малюк народжується повністю сліпим і без хутряного покриву. При цьому його розміри неймовірно крихітні - 2,5 сантиметрів. У перші дні після народження крихітне створення забирається в материнську сумку і продовжує перебувати там до шести місяців. Коли йому виповнюється півроку, він починає робити перші самостійні кроки, після чого все одно повертається в сумку.

Дитина остаточно вибирається на свободу у віці дев`ять місяців. Слід врахувати той факт, що сумкою розташовують лише самки, тому що в ній знаходяться соски для годування потомства молоком.

при годуванні тварина може виробляти відразу кілька видів молока. Пов`язано це з тим, що самка може знову завагітніти, навіть якщо в сумці вже знаходиться маленький дитинча. В результаті нерідко в сумці такого звірка можуть одночасно перебувати кілька малюків різного віку. Розмір сумки кенгуру визначає самостійно, в залежності від розміру і кількості дитинчат. Коли Джої починає рости, мама розширює сумку, а коли вона збирається відправитися в далеку дорогу, стягує, щоб той не вискочив під час переміщення.

Де живуть і що їдять кенгуру?

Кенгуру можуть мешкати в чотирьох основних регіонах:

  1. Австралії;
  2. Нової Зеландії;
  3. Нової Гвінеї;
  4. Тасманії;

Рідше їх можна зустріти на території архіпелагу Бісмарка.

У більшості випадків, кенгуру водиться в скелястій частині Австралії, де вони відчувають себе захищено. Тварина вважається соціальним, тому воно веде стайня спосіб життя в сім`ях з самця і кількох самок. По досягненню статевозрілого віку звірок залишає родину і починає створювати власну. У раціоні кенгуру знаходиться виключно рослинний корм. Якщо в регіоні настає інтенсивна посуха, то тварина починає копати ями своїми кігтями. Іноді поглиблення досягають метра в глибину. Крім цього, кенгуру вміють видобувати рідина з їжі.

Особливості способу життя

Кенгуру- Опис твариниЩо стосується способу житті, то у цих сумчастих він практично нічний. У сутінках тварини виходять на пасовища і підкріплюються соковитою травою. У денний час доби жити в Австралії дуже складно, що пов`язане з нестерпними температурами повітря і палючим сонцем, тому кенгуру ховається в тіні дерев.

Якщо кенгуру помітить небезпеку або наближення хижаків, воно тут же почне бити ногами об землю, повідомляючи сусідів про можливу загрозу. Протягом століть тварина могла спокійно жити на континенті і не боятися нападу хижаків. Але коли в Австралії з`явилися перші європейські колонізатори, ситуація цілком інакша.

Відомо, що саме вони привезли на цей континент собак динго, які здичавіли і стали головними ворогами сумчастих. Якщо кенгуру опиняється в небезпеці, воно починає заганяти собаку до найближчого водоймища і збирається його втопити. У разі якщо доступ до водоймища відсутній, тварина може добігти до найближчого дерева і потужним ударом задніх лап атакувати хижака. Але собаки дінго - не єдина проблема для цих звірків. В Австралії проживає незліченну кількість небезпечної мошки, яка забиває очі і викликає запалення, здатні позбавити тварину зору.

Кенгуру відмінно ладнає з людьми і практично не боїться контакту з ними. В даний час звірка можна зустріти в звичайному міському парку або в лісі. Якщо вам вдасться зустріти кенгуру в дикій природі, можливо він дозволить вам сфотографуватися з ним і погодувати з руки.

До речі, біля Австралійського континенту знаходиться один унікальний острів, який отримав назву «острів кенгуру». Річ у тім, що там цих тварин дуже багато, а представлені вони в первозданному вигляді. Люди мало освоїли територію, тому чисельність сумчастих досягає рекордної позначки.

Споделете в социалните мрежи: