Де живе, як розмножується і захищається рись від ворогів

Навколишнє середовище рисіРись належить до сімейства котячих. Хоча рись від кішки зовні значно відрізняється, але це найближчий її родич.

Пензлика на вухах - прикраса будь-якої рисі. З їх допомогою хижа тварина уловлює навіть найменші звуки, що необхідно йому при полюванні. Крім пильного зору, добре розвинене у неї нюх.

У природі налічують 4 види рисей:

  1. Євразійська рись (звичайна).
  2. канадська.
  3. руда.
  4. Піренейський або іспанська.

Сибірський звір вважається найбільшим представником класу котячих, що населяють численні ліси Європи. На європейському континенті мешкає рись звичайна. Її називають також європейської або євразійської. Європейська популяція нечисленна, спосіб життя веде потайний. Тому побачити її в природі дуже важко.

Тіло її в довжину може досягати 130 см, у висоту - до 70 см. Важити доросла тварина може від 20 до 25 кг. Самки трохи менше самців. Мають короткий, але дуже пухнастий хвіст - не більш ніж 30 см. Морда тваринного дуже схожа на мордочку домашньої кішки.

Хутро звіра дуже густий, теплий, особливо в зимовий час. Сибірський звір має цінну шкуру, не поступається за якістю хутрі інших хутрових тварин. Забарвлення хутра залежить від регіону проживання звіра. Рись сибірська має димчастий забарвлення з плямами більш темного кольору або буро-рудого. На черевці шкура біла і дуже густа.

Тривалість життя тварини в дикій природі - 15 років, в неволі рись може прожити 25 років. Але утримувати це дика тварина в неволі важко. Воно дуже вимогливо до їжі. Їсть лише хороше м`ясо, раціон треба постійно міняти. В іншому випадку тварина дуже швидко вмирає.

Де живе рись?

Дика тварина можна зустріти в лісах Північної Америки і Євразії. Звіра можна зустріти і за полярним колом. Через цінності її хутра та вирубці лісів величезна кількість звіра було винищено вже на початку 20 століття в більшості країн Європи.

Сьогодні рись можна зустріти в:

  • Спосіб життя рисіНорвегії;
  • Чехії;
  • Швеції;
  • Фінляндії;
  • Росії;
  • Угорщини;
  • Сербії;
  • Румунії;
  • Хорватії;
  • Грузії.


Мешкає дика тварина і в прибалтійських країнах, Монголії, Китаї, Греції та Албанії. У більшості цих країн тварина заселено повторно.

В Америці вона проживає на території від південної Канади до Мексики. Найбільший відсоток популяції мешкає в східній і південній частинах США. На початку 20 століття звір оселився на Камчатці.

У Росії 90% популяції євроазіатської рисі мешкає в Сибіру. Хоча зустріти її можна на території від західних кордонів РФ і до Сахаліну.

Місця існування

У місця, де живе звір, навіть досвідченому мисливцеві потрапити важко. Він вважає за краще захаращені старі буреломи, тайгові ліси з густим підліском, де завжди темно. Її улюблені лісу - хвойні.

Людей дика тварина намагається уникати. Людини звір відчуває за сотні метрів і безшумно йде. Але в голодний час за їжею він може заходити навіть у населені пункти. Вона впевнено нападає на свійських тварин. Сили їй вистачає для вбивства навіть дорослої вівчарки.

Як хижак, звір веде нічний спосіб життя. Шукати видобуток виходить тільки в сутінки. Найчастіше полює на зайців. Але може зловити куницю або білку. При можливості може напасти на кабана, косулю, изюбря. Їй подобається м`ясо глухарів, рябчиків, тетеревів.

Рисі відчувають неприязнь до лисицям. При зустрічі з лисицею вона намагається її вбити, але в їжу вживати не буде.

Одного зайця їй досить на 2 дня, а козулі - на 7 днів. Великого розміру жертву, яку з`їсти відразу неможливо, вона закопує влітку в землю, закриває снігом взимку, а сама завжди знаходиться завжди поблизу закопаною видобутку.

Спосіб життя веде осілий. Але в пошуках жертви за добу може пройти більше 30 км. Рись по натурі читається одинаком. Скільки часу вона проводить на самоті, залежить від наявності їжі.

розмноження

Самка з дитинчатами живе тільки кілька місяців. За цей період часу вона вчить кошенят мисливським навичкам і як захищатися від ворогів.

Самка спочатку сама приносить малюкам живих зайців і мишей, з якими вони грають. Потім вона бере їх на полювання. У лютому зазвичай рисят самка проганяє. Але до цього часу вони вже до самостійної тайговій життя готові.

Як рись захищається від ворогів?

Як розмножується рисьУ тайгових лісах основним ворогом рисі є вовк. Вони розшукують рисей і, піймавши, намагаються задушити. Від ворогів сибірський звір ховається на деревах, маючи сильні лапи і гострі кігті. Вона вміє і відмінно плавати.

Ворогом рисі є також росомаха. За силою і розмірами одна одній не поступається. Але цей звір краще пристосований до життя в зимовий період. Вона набагато витривалішими і не дуже розбірлива в харчуванні. Росомаха може з`їсти залишені риссю недоїдки. А може навіть відігнати її від видобутку. У голодні періоди росомаха може вбити і з`їсти тварина. Зазвичай це бувають звірі ослаблені.

У Сибіру зареєстрований випадок, коли тигр убив цього звіра. Здичавілі собаки також можуть бути ворогами цього звіра. Але це трапляється рідко. Райони проживання диких собак і рисей, як правило, не стикаються.

На планеті дуже мало місць, де не живе рись. але популяція виду постійно скорочується. На це впливає знищення природного місця існування звіра і надмірна полювання на це красива тварина. У деяких країнах Європи ці звірі практично винищені.

Споделете в социалните мрежи: