Де мешкає гепард і інша інформація про цей вид

Навколишнє середовище гепардівГепард - ссавець хижа тварина сімейства котячих. На думку дослідників, гепарди є близьким родичем пум. Також у цих тварин спостерігаються ознаки генетичного виродження, через що їм властивий високий рівень смертності дитинчат.

поширення

Найбільша кількість гепардів мешкає в країнах Африки, зовсім небагато їх залишилося в Азії. Там окремі осередки проживання цих диких кішок збереглися тільки в центральній частині Ірану. В даний момент по всій планеті залишилося приблизно 4,5-5 тисяч особин цього виду. Ці тварини живуть тільки на відкритій місцевості.

Зовнішні характеристики виду

Гепарда відрізняють струнке мускулисте тіло. Для розвитку великій швидкості у тварини маленька голова і невеликі закруглені вуха. А ось грудна клітка і легкі втрутитися у великому обсязі.

В цілому тварина виглядає досить крихким: при довжині тіла (без хвоста) 115-140 сантиметром маса досягає всього 65 кілограм. У висоту тварина може досягати 90 сантиметрів.

Забарвлення шерсті переважно жовто-коричневий з невеликими хаотичними чорними плямами. На животі хутро трохи світліше, ніж на спині. На морді у тварини є темні смуги, що йдуть від очей до носа. Ці смуги отримали назву «сльози гепарда». Саме вони є головною відмінною рисою в забарвленні. Існують, щоправда, відхилення в кольорі шкіри. Наприклад, так званий королівський гепард, у якого є смуги уздовж спини. Відомі випадки, коли тварина була повністю чорним або, навпаки, світлим без плям. Трапляється, що народжуються гепарди ні з чорними, а з рудими плямами.

Окрему увагу привертає до себе хвіст. Він досягає 80 сантиметрів. Кінчик хвоста у тварин білий, а плями на ньому зливаються в кільця. Хвіст у гепарда грає роль балансуючого механізму і одночасно керма.

Лапи у гепардів довгі, м`язисті. Задні ноги довші за передні. Кігті у цієї тварини втягуються тільки частково. Під час бігу вони служать кращому зчепленню з поверхнею. Підошва на лапах жорстка. Пальців на передніх ногах п`ять, а на задніх - чотири.

підвиди



Раніше дослідниками виділялося сім підвидів цього рідкісної тварини:

  • Спосіб життя гепардаAcinonyx jubatus jubatus
  • Acinonyx jubatus raineyi
  • Acinonyx jubatus ngorongorensis
  • Acinonyx jubatus soemmeringii
  • Acinonyx jubatus hecki
  • Acinonyx jubatus radde
  • Acinonyx jubatus venaticus.

Однак останні дослідження показали, що Acinonyx jubatus raineyii і Acinonyx jubatus jubatus генетично збігаються.

Крім того, гепарди наскільки рідко зустрічаються, що в Червону книгу занесені як зникаючі види.

Спосіб життя

Харчування і полювання

Гепарди - це денні м`ясоїдні хижаки. В їх раціоні присутня м`ясо:

  • середніх газелей;
  • дитинчат гну,
  • зайці,
  • імпали.

Полювати вони вважають за краще рано вранці або ввечері. На відміну від інших котячих сімейств, гепарди не нападають із засідки. Так як живе цей хижак переважно на відкритій місцевості, то основний принцип полювання - загін видобутку на короткій дистанції. Після того, як хижак підкрадається до видобутку приблизно на 10-15 метрів, починається гонитва. Під час полювання гепарди можуть розвинути швидкість до 130 кілометрів на годину. Таку швидкість він розвиває буквально за кілька секунд. Біг гепарда є величезні стрибки на 6-8 метрів. Видобуток хижак зазвичай збиває з ніг і душить.

Як правило, погоня не триває більше декількох секунд. Якщо протягом перших 300-400 метрів гепард не може наздогнати жертву, то гонитва припиняється. Так як наскільки б витривалим не було серце і легені цього хижака. навіть вони не можуть швидко відшкодувати витрати енергії, які потрібні для розвитку такої високої швидкості.

Якщо ж хочеться увінчалася успіхом, то тварині потрібен відпочинок. Часто під час такого відпочинку гепарди позбавляються видобутку, яку відбирають леопарди, леви і навіть гієни. Також потрібно відзначити, що на відміну від інших хижаків гепарди не ховають їжу про запас, скільки б м`яса після полювання ні залишалося. При цьому цей представник котячих їсть тільки ту здобич, яку вбив сам.

розмноження

Як розмножується гепардСамці гепардів живуть поодинці, а самки з молодняком утворюють зграї зі стійкою ієрархією. Шлюбний сезон триває весь рік. Під час шлюбного періоду самці об`єднуються в невеликі групи по дві - три особи, щоб утримувати мисливську територію і самок, які на ній живуть. Як правило, групи з двох особин можуть охороняти свої володіння до півроку, а вже три самця в стані відганяти від своїх володінь інших самців протягом декількох років.

Щоб у самки почалася овуляція, самець повинен деякий час переслідувати її. Вагітність у цього виду тварин триває порівняно недовго - до трьох місяців. Окот відбувається в затишному місці, як правило, на світ з`являється від 2 до 6 кошенят, за якими доглядають обоє батьків.

Зовні малюки сильно відрізняються від дорослих довгою сірою шерстю. У кошенят є грива і зворушлива пензлик на кінці хвоста, які зникають через кілька місяців.

Дитинчата народжуються сліпими, як і звичайні кошенята. Після того, як у них відкриваються очі, вони починають скрізь слідувати за матір`ю, яка годує дитинчат до 8 місяців. Поступово самка вчить молодих дитинчат полювати і вбивати здобич. Навчившись полювати самостійно, гепарди залишають матір. Як правило, самці йдуть невеликими групами, а самки поодинці.

Тривалість життя у гепардів в дикій природі складає в середньому 10-15 років, а в неволі може досягати 20 років.

Споделете в социалните мрежи: