Де мешкає смугастий скунс і чим він харчується

Де може мешкати скунсЩо люди представляють при слові смугастий скунс? Найімовірніше, дрібного кудлатого звіра, з дуже огидним запахом. Хоча насправді цей звір досить симпатичний і забавний. Але що ми знаємо про цих милих тварин? У цій статті ми детально розберемо, чим харчуються і де живуть скунс.

Родина і місця проживання смугастого скунса

Рідним континентом скунса є Північна Америка. Смугастий скунс мешкає:

  • в лісових масивах;
  • на луговий місцевості;
  • найбільше віддає перевагу скласти місця проживання і чагарники на берегах.

Тварина воліє жити поодинці. Активно, головним чином, в нічний час.

Що любить їсти?

Смугастий скунс любить полювати в сутінки і вночі. Його основний раціон їжі - різноманітні комахи. Але він не погребує ні пташенятами, ні рибою, і навіть гризунами, і він дуже добре вміє їх ловити. Також йому не чужі розорення пташиних гнізд, поїдання їх яєць, не відмовиться поїсти смугастий скунс і падали. Тварина не відмовляється і від рослинної їжі, він їсть:

  • різноманітні трави;
  • фрукти та ягоди;
  • овочі;
  • зерна і листочки.

Який же він на вигляд?

Опис тваринного скунсСмугастий скунс має невеликий розмір, довжина тіла доходить до 40 см. Примітно, що хвіст у деяких особин має майже такий же розмір, як і тіло. Він дуже пухнастий. Вага смугастого скунса невеликий, всього 1-3 кг. Самці мають трохи більший розмір ніж самки. У звірка закороткі лапи, витягнута мордочка і довгий хвіст. Життєвий цикл смугастого скунса невеликий, всього 2-3 роки, при нормальних умовах проживання.

Від тих, хто заважає звірку жити, він захищається особливою пахучої рідиною, тому багато тварин намагаються обходити його стороною. Їжу добуває за допомогою передніх лап і кривих кігтів. Також ці частини тіла використовуються для риття нір. На задніх лапах кігтики коротші. Звірятко пухнастий, але його хутро злегка жестковат.

Як зрозуміло з назви, звір має смугастий чорно-біле забарвлення. Смуги витягнуті уздовж тіла, від хвоста до голови. На мордочці є маленька смужка трохи вужче, вона тягнеться від вушок до носа. Вуха невеликого розміру, злегка закруглені. Хвіст смугастий, причому смуги чергуються. Зір у смугастого скунса досить слабке, при спостереженні за ним складається враження що він ледачий і повільний.



Незважаючи на всі вищевикладені характеристики, скунс відмінний плавець, і анітрохи не боїться води.

Засіб захисту від передбачуваної загрози

Ворогів у скунса трохи, але всі вони намагаються обходити звірка стороною, а все через пахучої рідини, яку тварину, відчувши небезпеку, досить точно вистрілює в противника. Під хвостом звірка є спеціальні залози, які і виділяють смердючу рідину.

Людині варто побоюватися цього дрібного звірка, і не тільки через поганий запах. Звірятко може вистрілити цією речовиною на відстань 5 метрів. При попаданні на слизові оболонки викликає сильне печіння. Звичайно, ця рідина не позбавить людину зору, але доставить чималі муки.

Взимку смугастий скунс впадає в сплячку, схожу на заціпеніння, сплячка зазвичай припадає на грудень. Щоб пережити довгу зиму, скунс багато харчується, накопичуючи масу жиру. Сплячка зазвичай триває до березня.

Як розмножується скунс?

розмноження скунсівПісля того як самець знайде самку і запліднити її, він починає жити своїм життям, і подальшої участі в житті дитинчат, а також самки не приймає зовсім. Це пов`язано з тим, що скунси по своїй натурі одиночні тварини.

Після того як самка знайде відповідне притулок для себе і майбутнього потомства, а зазвичай це нори чужих тварин або ями, вона стелить його різноманітним сміттям з трави, гілок і дрібних листя. Облаштування житла необхідно, щоб малюкам навіть в негоду було тепло і сухо. Маленькі дитинчата беззахисні, іноді навіть в своїх сховищах до них добираються дрібні, хижі ссавці, такі як куниця.

Самка виношує дитинчат більше 60 днів, намагаючись в цей час знаходити більше їжі. Коли малюки з`являються на світ, вони сліпі, безпорадні і постійно потребують матері. Число щенят рідко перевищує число в 6 особин. Хоча відомі випадки коли число дитинчат було значно більше. Як правило, такі спостереження фіксувалися в зоопарках і в розплідниках.

виховання молодняка

Ареал проживання скунсаБачити дитинчата можуть вже після закінченні 2-3 тижнів, але вони все так же беззахисні. Через місяць малюки будуть здатні захистити себе. Трохи більше півроку вони продовжують харчуватися молоком матері, при цьому набирають вагу, ростуть і міцніють фізично, Цуценята вже здатні самостійно пересуватися, і в цей час починається перше знайомство дитинчат із зовнішнім світом.

Через короткий час мати і її потомство виходить зі своєї схованки, і відправляється з ними в перший дальній похід. Їм потрібно харчуватися, через це дитинчата і їх матір долають часом дуже велику відстань. Під час першої подорожі дитинчата уважно дивляться за матір`ю і її звичками. Вони повторюють і копіюють її дії, намагаються полювати разом з нею. Дитинчата дуже грайливі, вони стрибають, перекочуються, а часом і б`ються. Але за цією, здавалося б, дитячою грою, криється дуже важлива роль, яка полягає в тому, що цуценята в грі отримують найцінніший досвід. Він не тільки дає розвиток, але і сильно стане в нагоді в їх подальшого самостійного життя.

Коли настає зима, молодняк не покидає свою матір. Дитинчата впадають в довгу сплячку разом з нею. Для цього самці знову потрібно знайти надійне і тепле притулок, яке буде їхнім будинком до самої весни. Але буває так, що в одному і тому ж притулок селиться по 2-3 сім`ї. Щоб вижити, їм необхідно об`єднуватися.

Але є і сумний момент. За весь період сплячки відбувається багато, і не всі дитинчата переживають довгу зиму. Самцям пережити зиму набагато легше, ніж самкам з їх потомством. Самець зазвичай займає одну нору, а в дні тепліше вибирається зі свого затишного місця в пошуках їжі.

Існує кілька видів скунсів, але їх важко відрізнити один від одного. Для цього потрібно володіти особливими знаннями і навичками. Найвідоміші види - це смугастий скунс і плямистий.

Споделете в социалните мрежи: